Гръцкият остров Самотраки е въплъщение на всички нюанси на зеления

...
Гръцкият остров Самотраки е въплъщение на всички нюанси на зеления
Коментари Харесай

Девственият остров Самотраки – скритата тайна на Гърция

Гръцкият остров Самотраки е олицетворение на всички нюанси на зеления цвят. Скалистите скатове на планината Саос( 1611 метра), отстъпват място на полегати възвишения, покрити с чинари, дъбови гори и величествени кедри.

Подхранвани от чистите води на три реки, тук виреят редки и ендемични растения. Зеленчуците процъфтяват в полетата към пристанището на Камариотиса на западния завършек на острова, до момента в който маслинови дървета и слънчеви панели се редят по южното крайбрежие.
 Самотраки Остров Самотраки в Егейско море
Разположен в Егейско море покрай североизточната граница на Гърция с Турция, островът е на малко пътешестване с ферибот от Александруполис, единствено на 50 км от българската граница. Самотраки е бил прочут в античния свят със своето религиозно светилище. Днес островът  е магнит за екотуристите. Ето и някои забавни неща за него:
Остров, предопределен за „ млади крайници “
Градчето Терма, на северния бряг, е добра база за опознаване на острова. Повечето от местата за настаняване са елементарни и са фокусирани върху ангажирането с околната среда. Кой има потребност от разкош, когато зад прозореца ви има вада?

„ Самотраки е друг остров. Има зелени гори, реки и водопади. Хората идват да се разходят в планината, а някои, и поради морето. Това е непорочен остров “, споделя Калиопи Парселиас, гражданин на острова.
 Самотраки Изглед към острова
Тя ръководи пансион  за настаняване повече от 30 години. Първоначално гостите са били най-вече гръцки фамилии и няколко немски.

„ Сега имаме хора от цяла Европа “, споделя тя, като насочва значимо предизвестие: „ Предимно младежи, тъй като за Самотраки са нужни млади крайници за вървене. “
Речни разходки и водопади
В Северната част на Самотраки водопади се спускат върху гладки скали, образувайки  естествени речни вирове, наречени от гърците ватри. Трите ватри на река Цивдогианис, се намират тъкмо отвън Терма и са най-лесните за постигане. Невъзможно е да докоснете дъното на първата ватра с краката си, само че Грия Ватра, втората, не е толкоз дълбока.

Още три ватри са ситуирани на към 5 километра на изток от Терма по крайбрежния път. Реката, преминаваща през тях, е Фониас, която стартира от планината Саос и се влива в морето. Фониас значи „ палач “ на гръцки, което несъмнено дава отговор на бруталната ѝ мощ. При изсъхнало време обаче пътеката до първата ватра е относително лесна разходка. Коритото на реката е заобиколено от големи чинари, златни папрат и остарели сиви камъни.

 Самотраки, Фониас

При първия водопад е именуван също Фониас. Тук могат да се видят хора, които се припичат на слънце, деца, които си играят в плитките езера, и плувци, които се къпят под освежително мощните пръски на първата ватра. По средата на скалата има даже въже, прикрепено към дърво, с което като Тарзан, посетителите могат да се гмуркат в ледените води долу.

Втората ватра, Герания, се намира след още 30-минутен преход. Има и пътека, водеща до Клейдоси, третият водопад, само че тя не се предлага за нетренирани, поради високата ѝ степен на компликация.
Алпинизъм за експерти
Двупосочното пътешестване от Терма до върха на Фенгари, както гърците назовават планината Саос, е малко над 17 км., само че съгласно локалните единствено „ най-смелите “ се стремят към върха.

Пътеката е сложна за нанагорнище, само че има ясно обозначени пътеки, тъй че туристите не са изложени на заплаха от падение или рухване.
Плажове и разходка с лодка
За по-малко пламенно настроените, в Терма има термални бани с извори, датиращи от византийско време, плюс плажове съвсем на всички места. Кипос, покрай източното крайбрежие, има красиви синкави камъчета, до момента в който Пахия Амос на юг е единственият песъчлив плаж на острова.

Може да си наемете лодка от Камариотиса или Терма. Те стопират на труднодостъпния плаж Ватос. с лодка се стига и до по този начин наречения „ провесен водопад “. Става въпрос за необичаен водопад, който се спуска непосредствено в морето, без да допира скалите, откъдето идва и името му.
 пералнята на остарялата жена Tis grias ta pania
По-нататък към южния бряг, блестящо сиви скали се извисяват заплашително над вълните, покрити с нещо, което наподобява на гигантско произведение на нереалното изкуство. Това е Tis grias ta pania или „ пералнята на остарялата жена “. Легендата споделя, че един ден яростен вятър издухал прането на една жена върху скалите. Ядосана от загубата си, тя изрекла проклятия, с които трансформирала облеклата си в камък.
Древни остатъци
На Самотраки се грижат и за феновете на историята. Арсиноион, или Светилището на великите богове, е мястото, където е открита известната статуята на богинята Нике. Изваяна през втори век пр.н.е. и в този момент изложена в Лувъра, тя е едно от най-известните антични творби на изкуството.
 Нике от Самотраки, изложена в Лувъра Нике от Самотраки, изложена в Лувъра
Храмът датира отпреди времето на класическа Древна Гърция и в миналото е бил набожен център на Северно Егейско море. Той е отчасти реконструиран и в дребния музей има имитация на известната скулптура.
Хора
Разположен високо на планината Саос, Хора е столицата на острова. В цитаделата, издигната през 15 век от генуезкия държател Паламедес Гателуци, се открива страхотна панорама към града. Той им красиви улици за разходка, където цветята се изливат от прозорците, а клоните на дърветата образуват сянка над заведенията за хранене и кафенетата. А дребният фолклорен музей на Самотраки е цялостен с религиозни икони, фотоси и битови предмети.

 Самотраки
Кози, зеленчуци и морски блага
На Самотраки на всички места има кози. Те даже са изобразени на тениски, чанти и бандани които се продават в сувенирните магазини. Но с изключение на в сувенирните магазини козите  се шляят напразно по пътищата, стоят на клоните на дърветата, дъвчат безсмислено и търсят храна даже от туристите.

„ Нашите кози са известни в цяла Гърция, само че не заради повода, която може би си мислите.  е пасат покрай морето, тъй че месото им е доста вкусно. “, споделя локален гражданин.

 коза

Най-добрите ястия с козе месо се намират в фамилни заведения за хранене, намиращи се в листни гори или с прелестни гледки към залеза. Местните имат повече от 20 разнообразни метода за подготвяне на козе месо. Независимо дали е на фурна със сливи, мариновано в алено вино или задушено в дюля, съвсем всичко, което се предлага на острова е отгледано, или направено от локалните.

Но с изключение на месо на Самотраки има и страхотни морски блага, както бихте очаквали от гръцки остров, а вегетарианските специалитети включват фасолада цигириста или яхния от фасул престояла един ден, преди да се изпържи. Няколко ресторанта в Терма оферират веган разновидности, в това число и на обичайна спинакопита, обичаен гръцки къс със спанак и фета.

Някои заведения за хранене продават продуктите си на място, а сирене, мед и зехтин могат да се закупят непосредствено от фермите към острова.

През нощта Терма оживява с махленски пазар. Жителите на острова продават добре направени бижута с  полускъпоценни камъни, ръчно направени кожени чанти и доста други артикули.

 Самотраки

Хората, работещи в туризма на Самотраки, са израснали тук и никой от тях не приема дивата хубост на острова за даденост. Те работят дружно, с цел да го опазят, тъй като както споделят:

„ Самотраки има доста добра сила. Хората споделят, че е умерено. Когато дойдат тук, те са изтощени, имат доста проблеми. След една седмица обаче, се трансформират в нови хора. “

Текстът е оповестен в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР