Гръцкият остров Делос е застрашен от потъване заради покачване на

...
Гръцкият остров Делос е застрашен от потъване заради покачване на
Коментари Харесай

Гръцки остров може да изчезне заради покачване на нивото на морето

Гръцкият остров Делос е заплашен от поглъщане поради повишаване на равнището на Егейско море, оповестява гръцката телевизия ЕРТ. Малкият остров е част от Цикладската островна група и се намира западно от остров Миконос.

Свързва се с боговете Аполон и Артемида – близнаците на Зевс и Лето, които съгласно древногръцките легенди и митове били отгледани на него, с цел да бъдат скрити от Хера.

Островът е част от листата на обектите от международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Според репортаж на френската социална телевизия остров Делос е заплашен от изгубване поради повишаване на равнището на морето и корозията на земната повърхнина.

За 100 години равнището на Средиземно море се е покачило сред 50 и 100 см, а северните ветрове, които духат в региона на Делос задълбочават казуса, се показва в репортажа. Опасенията са, че до 2050 година островът може да изчезне.

Според шефа на Националната комисия по околна среда Костас Синолакис равнището на морето ще продължи да се повишава. Той добавя, че всичко това е разследване от климатичните промени.

Специалисти означават, че Делос не е единственият заплашен остров в района защото заплаха има и за други острови и крайбрежни региони в Егейско море.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР