Гръцкият омбудсман обяви, че започва независимо разследване на действията на

...
Гръцкият омбудсман обяви, че започва независимо разследване на действията на
Коментари Харесай

Започва независимо разследване на смъртоносно корабокрушение край Гърция, при което през юни загинаха стотици мигранти

Гръцкият омбудсман разгласи, че стартира без значение следствие на дейностите на бреговата защита по отношение на морската покруса през юни, при която стотици мигранти, опитващи се да доближат Европа с рибарски транспортен съд, се удавиха, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1368
Независимият орган разгласи през вчерашния ден, че е взел това решение след „ експлицитния отвод “ на гръцката брегова защита да стартира дисциплинарно следствие в отговор на писмени претенции от омбудсмана.

Съветът на Европа приветства този ход.

Комисарят по правата на индивида в Съвета на Европа Дуня Миятович съобщи, че е „ от първостепенно значение “ да се организира без значение следствие, което да откри какво се е случило и, в случай че е належащо, да докара до наказване на виновните лица.

Тя означи, че самодейността, подхваната от институцията на гръцкия омбудсман, е доста значим принос към напъните.

Военен съд с пълномощия над гръцките военноморски сили и бреговата защита също организират авансово следствие на корабокрушението от 14 юни, при което бяха извадени 104 оживели и 78 тела от морето.

Смята се, че над 750 души са били на борда на рибарски транспортен съд, най-вече под палубата, когато той внезапно се е наклонил и бързо е потопен през нощта. Това е една от най-смъртоносните произшествия в Средиземно море от този тип.

Гръцкият съд преглежда и иск на 40 оживели, които упрекват гръцката брегова защита, че не е съумяла да предотврати корабокрушението и загубата на човешки животи.

Активисти и групи за отбрана на правата на индивида остро подлагат на критика бреговата защита за метода, по който е провела интервенцията, макар че патрулна лодка е ескортирала кораба с мигранти в продължение на часове и е била на мястото, когато е потопен в дълбоки води на 75 км от югозападната част на Гърция.

Бреговата защита съобщи, че потъването наподобява е породено от всеобщо придвижване на хора по палубата на една страна, което е преобърнало претъпкания транспортен съд. Бреговата защита също по този начин уточни, че мигрантите, които са се опитвали да стигнат от Либия до Италия, са отказали помощ по-рано.

Някои от оживелите обаче настояват, че корабът се е преобърнал по време на несполучлив опит да бъде изтеглен – нещо, което бреговата защита изрично отхвърля.

Омбудсманът съобщи, че е нужна „ безспорна бистрота “ за метода, по който гръцките управляващи са се справили с интервенцията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР