Гръцкият неонацис евродепутат Йоанис Лагос е арестуван във Брюксел във

...
Гръцкият неонацис евродепутат Йоанис Лагос е арестуван във Брюксел във
Коментари Харесай

Гръцки евродепутат неонацист е арестуван в Брюксел


Гръцкият неонацис евродепутат Йоанис Лагос е задържан във Брюксел във вторник, откакто Европейският парламент гласоподава с голямо болшинство за събаряне на имунитета му , оповестява " Политико ".

Миналата година гръцки съд призна Лагос , дружно с останалата част от висшата част на неговата крайнодясна партия " Златна зора ", за отговорен в ръководството на незаконна организация .

Той бе наказан на 13 години затвор , само че статутът му на евродепутат означаваше, че не може да бъде задържан или екстрадиран преди да му бъде отстранен парламентарния имунитет. В понеделник Екологичен потенциал направи тъкмо това.

Според резултатите, оповестени във вторник сутринта, 658 евродепутати гласоподаваха за отнемането на имунитета на Лагос , до момента в който 25 гласоподаваха срещу, а 10 се въздържаха.

Впоследствие белгийската полиция арестува Лагос , който написа в Twitter: " Аз съм в белгийска полицейска кола. Крадци, атеисти и анти-гърци ме водят в пандиза. Оставам правилен на Христос и Гърция. Горд съм, че в никакъв случай не се преклоних. "

Белгийски съд в този момент ще би трябвало да се произнесе по настояването на Гърция за изгонване на Лагос, развой, който може да отнеме месеци .

Някои гръцки политици подлагаха на критика бавния ход на производството, до момента в който други обявиха, че Гърция е могла да изпрати настояването си надалеч по-рано.

" Гръцките управляващи можеха да изпратят искане за лишаване на имунитета му от 2019 година, без да се чакат окончателното правосъдно решение, а Европейският парламент можеше да форсира и даде приоритет на това дело на разположение, към този момент наказано за такива тежки закононарушения ", сподели гръцкият социалист Евродепутатът Никос Андрулакис.

Той се радва, че въпросът най-сетне е решен. " Гърция най-сетне ще спре да се срами от наличието на Лагос в Европейския парламент , ползващ се със същите права като останалите от нас и получаващ естрада да показва своите визии ".

" Златна зора " стана известна по време на финансовата рецесия в Гърция , ставайки третата най-популярна партия в гръцкия парламент през 2012 година Подкрепата й от този момент понижа и не съумя да влезе в Народното събрание на изборите през 2019 година

Лагос бе определен за член на Европейския парламент през 2019 година като самостоятелен претендент, до момента в който продължаваше процесът против висшето управление на партията.

Процесът, постоянно описван като най-големият развой против нацистите от Нюрнберг , най-сетне завърши през октомври предходната година .
 Гръцки прокурор изиска 13 година затвор за неонацистките водачи на
Гръцки прокурор изиска 13 година затвор за неонацистките водачи на " Златна зора "

Държавното обвиняване изиска пожизнен затвор за килъра на рапъра Павлос Фисас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР