Гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис предизвика ново напрежение между

...
Гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис предизвика ново напрежение между
Коментари Харесай

Гърция плаши Турция с F-35, Анкара: Чакаме ви като туристи



Гръцкият министър на опазването на здравето Адонис Георгиадис провокира ново напрежение сред Турция и Гърция, съобщи БГНЕС.

В неделя Георгиадис провокира възмущението на управляващите в Анкара с изказванието, че „ една нощ Гърция може да отиде в Турция с изтребители F-35 “. „ Една нощ внезапно ще ги намерите в Анкара. Не споделям, че фактически ще го създадем, само че Турция би трябвало да знае, че няма нищо от авиацията (възможностите на Гърция) “, сподели още той. Според гръцките медии той е споделил още, че сред Турция и Гърция ще има или разговор, или „ война “.

Турският министър на защитата Яшар Гюлер обществено се подигра със заканите на Георгиадис като го назова „ екскурзиант “. „ Той е добре пристигнал на посещаване в Турция като екскурзиант. Около 60 милиона туристи посещават Турция всяка година. Очакваме го на туристическо посещаване “, съобщи още министърът на защитата Яшар Гюлер в Анкара преди парламентарното съвещание на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също взе отношение в размяната на „ заканите “ сред двете страни. На парламентарното съвещание на неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването, Ердоган съобщи, че Анкара не търси напрежение със своите съседи.

„ Никога не бихме отказали здрависване. Винаги, когато чуя „ внезапно, една нощ “, се дръзвам “, сподели още той.

Ердоган осъди и „ популистките “ забележки и на гръцкия министър на защитата Никос Дендиас, който назова турците „ нашественици “, като „ опити за подкопаване “ на двустранните връзки и съобщи: „ Казах на (Мицотакис), че няма да има забележки, които да нервират всяка от страните, и той сподели, че споделя същото мнение. “ „ Да наречеш турците „ нашественици “ е аморален, несъобразителен израз. Г-н Мицотакис би трябвало да сложи този собствен министър на мястото му “, съобщи Ердоган.

Ердоган употребява израза „ внезапно една нощ “ като отговор на многократните нарушавания на турските териториални води в Егейско море и военната проява на мощ от страна на Гърция в предишното. Той смекчи реториката си по време на диалозите с министър-председателя Кириакос Мицотакис, макар че постоянно акцентира, че на всяка провокативна стъпка от страна на Гърция ще бъде отговорено уместно.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР