Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е

...
Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е
Коментари Харесай

Атина изгони либийския посланик в Гърция

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази заран е извикал либийския дипломат в Атина и му е съобщил, че е взето решение той да бъде изпъден от страната.

Причината за това решение е подписаното сред Турция и Либия съглашение за делимитиране на морските пространства в Средиземно море. Либийското държавно управление е отказало да даде текста на контракта на Атина, каквото изискване е било сложено от ръководещите в Гърция.
Турски изтребители още веднъж са навлезли във въздушното пространство на Гърция При предходното нарушаване Атина увеличи бойната подготвеност на своите Военновъздушни сили
Дендиас означи, че под текста на съглашението стои подписът на либийския министър на външните работи Мохамед Тахер Сияла, който през септември е дал на гръцката страна уверения в противоположен смисъл.

Гръцкият външен министър още веднъж сподели, че координатите в съглашението сред Анкара и Триполи, което беше оповестено на страницата на турския парламент, удостоверяват, че спогодбата съставлява жестоко нарушаване на интернационалното морско право и на суверенните права на Гърция и други страни.

Той се спря и на писмото на ръководителя на либийския парламент Агила Салех до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, в което Салех дефинира съглашението като „ необичайно ", доколкото Либия няма „ морски граници " с Турция, тъй като Гърция и Кипър се намират в средата на зоната, които меморандумът се пробва да делимитира.

Дендиас удостовери, че Салех ще дойде на посещаване в Атина в сряда. Междувременно либийският дипломат има период от 72 часа да напусне страната.

Обявяването на посланика на Либия в Атина за личност нон грата не значи спиране на дипломатическите връзки сред двете страни, съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, заяви АНА-МПА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР