Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че

...
Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че
Коментари Харесай

Скандал! Гърция обвини Турция, че със заплахи е принудила мигранти да преминат на нейна територия

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис съобщи, че турските управляващи със закани за приложимост на мощ са принудили 38 мигранти, открити от гръцката гранична полиция в региона на река Еврос (Марица), да преминат на територията на Гърция, оповестява „ Катимерини “. Освен това съгласно гръцката страна момиче на 5-годишна възраст е умряло на турска територия.

Митаракис направи изказване, откакто дойде на място в зоната, където през вчерашния ден при интервенция бяха открити 38 мигранти.

Гръцкият министър заяви, че от мигрантите 35 са сирийци, а 3 – палестинци. Според показанията им те за първи път са влезнали на гръцка територия на 14 август. Информация за наличието им в региона се появи още на 11 август, като гръцките управляващи тогава обявиха, че мигрантите се намират на островче в реката, което е турска територия, и че са уведомили турските управляващи посредством тристранния контактен граничен център сред Гърция, Турция и България, който се намира в Капитан Андреево.

Митаракис сподели още, че след влизането си в Гърция групата се укривала в продължение на един ден, след което изпратила сигнал за помощ. Гръцките управляващи незабавно почнали търсене. На мигрантите е предоставена лекарска помощ и те са в положително здраве, а една жена, която е бременна, превантивно е настанена в болница.

Според Митаракис в показанията си мигрантите са декларирали, че в началото турските управляващи заловили мигрантите на своя територия, където макар задължението си по силата на интернационалното право не им дали опция да подадат молби за протекция, а вместо това ги отвели на брега на река Еврос и със закани за приложимост на мощ ги принудили да преминат в Гърция.

Освен това мигрантите споделили, че момиче на 5 години е изгубило живота си на територията на Турция. „ Ще действаме посредством Международния Червен кръст и Червен полумесец, с цел да бъде открито тялото на детето и да бъде заровено почтено от фамилията си “, сподели Митаракис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР