Гръцкият министър подаде оставка след смърт на пътник от ферибот

...
Гръцкият министър на корабоплаването подаде оставка заради коментари, направени по
Коментари Харесай

Гръцкият министър на корабоплаването подаде оставка заради коментари, направени по телевизията след смъртта на мъж, за когото се твърди, че е бил избутан от ферибот от екипажа членове.

Милтиадис Варвициотис каза, че забележките му, в които изглежда подкрепя екипажа на ферибота за инцидента миналия вторник, са били „изтълкувани погрешно“.

Капитанът на кораба и трима работници са изправени пред наказателни обвинения за смъртта на пристанище Пирея в Атина.

Инцидентът предизвика възмущение в Гърция.

Видео, публикувано в социалните медии, показва как 36-годишният пътник, на име Антонис Каргиотис, тича върху Синята Товарна рампа на ферибот Horizon, докато се подготвяше да отплава от Атина за Крит.

Членовете на екипажа на рампата изглежда се опитаха да спрат физически г-н Каргиотис да се качи на борда. След това видеото показва как той сякаш е бутнат в морето.

Фериботът тръгва по график - обръща се само когато властите го инструктират да се върне в пристанището. По-късно тялото на мъжа беше извадено от водата.

Миналата седмица г-н Варвициотис каза пред гръцката телевизия, че „семействата на тези, които са отишли ​​да печелят заплата, ден плащат и сега са обвинени в убийство, също скърбят".

Той беше остро критикуван за коментарите, като гръцкият вестник Ekathimerini нарече изявлението на г-н Варвициотис " напълно погрешно и за дълбоко съжаление".

В понеделник г-н Варвициотис публикува в X, известен преди като Twitter, че смъртта на г-н Каргиотис е „шокирала всички ни“.

Но той добави, че е станал мишена на „токсична“ атака, след като изявлението му е било „погрешно изтълкувано“.

"По никакъв начин не съм приравнявал жертвата с извършителите", каза той. „Не приемам да ме убиват с камъни като човешко същество“, добави той.

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис написа във Фейсбук, че изпитва „отвращение и ужас от невъобразимия край, намерен от един наш сънародник“, който „ умът не може да разбере".

Г-н Мицотакис каза, че смъртта е резултат от "комбинация от безотговорност и цинизъм, презрение и безразличие" и обеща държавата да изпълни „задължението си“.

Капитанът на ферибота и тримата от екипажа се явиха пред прокурор на 6 септември, ден след смъртта на мъжа.

Капитанът е изправен пред обвинения в престъпление за опасна намеса в морския трафик, докато членът на екипажа, за когото се твърди, че е бутнал пътника, е изправен пред обвинения в непредумишлено убийство с евентуална злонамереност.

Другите двама членове на екипажа са преследвани за съучастие в непредумишленото убийство, съобщи агенция AFP.

Attica Group, която притежава фериботната линия Blue Horizon, излезе с изявление, в което се казва, че е „опустошена от трагичния инцидент" и че ще сътрудничи на властите.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР