Гръцкият газопреносен оператор ДЕСФА (DESFA) иска да изгради водопровод на

...
Гръцкият газопреносен оператор ДЕСФА (DESFA) иска да изгради водопровод на
Коментари Харесай

Гръцкият газопреносен оператор DESFA планира газопровод с България

Гръцкият газопреносен оператор ДЕСФА (DESFA) желае да построи тръбопровод на стойност 1 милиард евро, който да свърже Гърция с България като част от предстоящ европейски югоизточен кулоар, оповестиха от компанията, представена от " Катимерини ".


Схемата, препоръчана взаимно с България, е минала първична техническа оценка от Европейската комисия, което я прави позволена за включване в европейския лист с планове от общ интерес, съобщи ДЕСФА в презентация, оповестена в четвъртък.

Това слага " Гърция, Испания и Италия на едно и също равнище във връзка с капацитета за бъдещата роля, която тези страни ще играят в обезпечаването на инфраструктура за водород ", съобщи на конференция основният изпълнителен шеф на DESFA Мария Рита Гали.

От ДЕСФА подчертаха, че 540-километровият водопровод ще бъде част от европейски кулоар, който ще употребява огромни количества налична слънчева и вятърна сила, с цел да свърже районите с висок капацитет за произвеждане на водород с Централна Европа и Южна Германия, където до 2030 година се чака доста търсене.

След войната в Украйна и намаляването на съветските газови доставки в Европа ролята на Гърция като директен маршрут за газ към България и други централноевропейски страни се ускори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР