Гръцкият евродепутат социалист Ева Кайли, която е един от 14-те

...
Гръцкият евродепутат социалист Ева Кайли, която е един от 14-те
Коментари Харесай

Гръцки евродепутат и вицепрезидент на ЕП е сред задържаните по обвинение в корупция

Гръцкият евродепутат социалист Ева Кайли, която е един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент, беше отведена за разпит в Брюксел в петък вечерта по отношение на следствие на хипотетична корупция, пишат изданията в Белия, представени в международните организации.

Източници от Екологичен потенциал оповестяват, че офисът на Кайли е бил запечатан от белгийската полиция, дружно с тези на още двама белгийски евродепутати социалисти - Мария Арена и Марк Тарабела. Те отхвърлят и декларират, че по-скоро техния асистенти са обект на инспекция. 

По данни на белгийските издания „ Льо Соар ” и „ Кнак ”, става дума за следствие, почнало в средата на юли, на незаконна група, инфилтрирана в Европейския парламент. За нея има съмнение за интервенция в политиката на Европейски Съюз, както и за корупция от страна на Катар.

„ В продължение на няколко месеца следователи от Федералната правосъдна полиция подозираха страна от Персийския залив, че въздейства върху икономическите и политически решения на Европейския парламент, като това се прави посредством заплащане на огромни суми пари или предложение на огромни дарове на трети страни със забележителна политическа и /или стратегическа позиция в границите на Европейския парламент “, се споделя в известие. Прокуратурата не назова страната в центъра на следствието. Бенефициентите са персони със „ значима политическа и/или стратегическа позиция “ в Европейския

Вчера сутринта в белгийската столица към този момент бяха осъществени четири ареста по същия случай. Медии в Гърция и Белгия оповестиха, че един от четиримата задържани е сътрудник на Кайли Белгийската федерална прокуратура заяви, че е разкрила 600 000 евро в брой и е иззела компютри и мобилни телефони в петък. При акциите са претърсени общо 17 обекта.

Разпитани са 5-има обвинени, измежду които генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини и някогашният евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери. Гръцката социалистическа партия ПАСОК, на която членува Кайли, разгласи в петък вечерта, че тя е изключена от партията.  Социалистите и демократите в Европейския парламент прекратиха участието ѝ неотложно, съгласно тяхно изказване.

The Socialists and Democrats group in the European Parliament has taken the decision to suspend MEP Eva Kaili’s membership of the S&D Group with immediate effect, in response to the ongoing investigations.
— S&D Group (@TheProgressives)
Самата Кайли е 44-годишна, някогашна водеща по гръцката телевизия и евродепутат от 2014 година.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР