Гръцките власти очакват два хода от страна на Турция, които

...
Гръцките власти очакват два хода от страна на Турция, които
Коментари Харесай

Атина: Анкара увеличава напрежението

Гръцките управляващи чакат два хода от страна на Турция, които ще усилят напрежението сред двата номинални съдружници с още една степен това лято, до равнища, които не са следени от 2020 година насам.

Първият ход ще бъде публично оборване на суверенитета на няколко острова в Егейско море - посредством писмо на непрекъснатия представител на Турция в Организация на обединените нации Феридун Синирлиоглу до генералния секретар на Организация на обединените нации или посредством нота. Това е остарялата тактичност на " сивите зони ", прилагана от Турция от 90-те години на предишния век, заяви " Катемирини ". Във всеки случай Атина е подготвена да се опълчи на сходен ход, както направи в края на предишния месец, когато отговори с писмо до Организация на обединените нации на турските причини за демилитаризацията на гръцките острови.

Вторият ход, който се обмисля в Анкара, е да се даде лиценз за изследване на държавната компания Turkish Petroleum Corporation в региона сред островите Родос и Крит. Това би означавало усилване на турските искания. Аргументът на Турция постоянно е бил, че островите нямат личен континентален шелф или изключителна икономическа зона, само че до момента тя ограничаваше претенциите си главно до най-източния гръцки остров Кастелоризо. Сега Турция ще оспорва суверенните права на повече и по-големи острови.

Каквито и да са действителните планове на Турция, гръцките високопоставени лица са много уверени, че напрежението ще ескалира, а не противоположното. И това се дължи най-малко частично на политическата поляризация в Турция преди президентските и парламентарните избори през юни 2023 година, както и на ниските позиции на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в социологическите изследвания. Гръцките високопоставени лица считат, че последните стъпки, в това число невижданите нападки на Ердоган против Гърция в Twitter късно в четвъртък - оповестени и на гръцки език, за положително - са симптом на раздразнителност и имат вяра, че има защитни клапани, които няма да разрешат ескалацията да доближи " ексцентрични " равнища.

Един подобен защитен клапан, съгласно Атина, е каналът за връзка сред съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и основния консултант на Ердоган и президентски представител Ибрахим Калън. Двамата евентуално ще се срещнат в близко бъдеще, с цел да оказват помощ за възобновяване на американско-турските връзки. Гръцките високопоставени лица се надяват, че Съединени американски щати ще посъветват Турция да смекчи позицията си по отношение на съдружник от НАТО в миг, когато Алиансът е изправен пред предизвикването на съветската експанзия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР