Гръцките власти обявиха, че броят на загиналите в пожарите в

...
Гръцките власти обявиха, че броят на загиналите в пожарите в
Коментари Харесай

Тридневен национален траур в Гърция, броят на жертвите продължава да расте

Гръцките управляващи оповестиха, че броят на починалите в пожарите в страната е достигнал до 74 души , предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представено от организация " Фокус ".

Поне 74 души са починали в вилнеещите пожари покрай Атина от понеделник насам, съобщи представител на гръцките пожарникари. Поне 187 души, в това число 23 деца, са ранени . Броят на изчезналите към момента е неразбираем . В страната са оповестени и три дни на народен печал .
Цифрите надминаха жертвите от 2007 година, когато към 70 души починаха в пожарите в южния район Пелопонес, напомнят гръцките медии.
Заради жертвите президентството анулира приема, който трябваше да се състои довечера във връзка възобновяване на демокрацията в Гърция през юли 1974 година Междувременно гръцкият министър председател Алексис Ципрас прекъсна визитата си в Босна и Херцеговина и незабавно се върна в Атина.
По информация на посолството ни в Атина българска гражданка е потърпевша в резултат на пожарите в региона на гръцката столица. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без заплаха за живота. Дипломатическата ни задача е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в подготвеност да окаже нужното подпомагане, оповестиха от Министерство на външните работи.
По предписание на заместник-министъра в дипломатическата ни задача е образуван спешен щаб, който ще бъде разполагаем на българските жители, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят подпомагане, при положение на нужда: +30 6937 096 220 .
Гръцкото министерство на защитата е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдаване на засегнатите от пожарите региони на страната. Целта е с дроновете да се следи интензивността по местата, където се популяризира огъня.
„ Това е сложен миг за област Атика, сложна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и дами от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са ситуирани и над 400 единици техника. Действа се на три огромни фронта. Единият, в райна на Каламос, е под непълен надзор. Останалите два за жалост не са овладяни. За благополучие мощните ветрове започнаха да стихват. Единият огромен пожар е в райна на Кинета, а другия при Нео Вуцас, където са съсредоточени напъните на пожарникарите, тъй като жители са останали в домовете си и са в огнен капан. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки ", сподели министър председателят Алексис Ципрас. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва .
Еврокомисията задейства Европейския механизъм за гражданска защита за помощ на Гърция. След разбор на ситуацията, няколко страни изпратиха пожарни самолети и вертолети, както и мобилни средства за потушаване на пожари, бригадни пожарникари и спасители, медицински бригади. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разяснява, че Европейски Съюз " няма да спести никакви старания, с цел да помогне на Гърция и на гръцкия народ ".
Междувременно прокурорите от Върховния съд на Гърция оповестиха, че са почнали следствие на аргументите за пожара.
Огнените стихии са постоянно срещан проблем в Гърция през лятото. През 2007 година пожарът на южния остров Евиа взе 77 жертви. След като температурите се покачиха до 40 градуса по Целзий, прогнозите са, че изискванията ще останат рискови, макар че в Атина се чакат дъждове и падащи температури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР