Гръцките стартиращи компании през последните няколко години са успели да

...
Гръцките стартиращи компании през последните няколко години са успели да
Коментари Харесай

Индустрията в Гърция, която не съществуваше преди 8 години, а сега възлиза на  €3,5 милиарда

Гръцките започващи компании през последните няколко години са съумели да създада промишленост, оценена на няколко милиарда евро, с помощта на привлечени вложения и покупко-продажби за придобиване. В резултат на това вложителите гледат на някои от тях като евентуални " еднорози " или другояче казано софтуерни компании, които имат оценка над 1 мириалд $.

По-голямата част от тези компании са на гръцки притежатели и постоянно имат доста наличие в страната, като оферират софтуерни артикули и услуги, които притеглят вниманието на задгранични вложители, споделя локалното издание Kathimerini.

Според анализатори общата капитализация на софтуерните старт-ъпи в южната ни съседка, които са благосъстоятелност на локални бизнесмени, възлиза на 3,5 милиарда евро към 2020 година. За съпоставяне през предходната година оценката им е към 2,5 милиарда евро, а единствено осем години по-рано е нулева.

От медията показват, че забележителния растеж се дължи на постоянното повишаване на започващите компании през последните няколко години, като сегментът бележи напредък от приблизително 30% на капитализацията през последните 7-8 години.

Пазарни оценки демонстрират, че няколко от високотехнологичните старт-ъпи в Гърция са с капитализация над 100 милиона евро. Сред тях са такива като Blueground, Workable, Upstream и Softomotive, която неотдавна беше добита от американския колос Microsoft.
 Microsoft дава €100 милиона за Softomotive
Microsoft дава €100 милиона за гръцка софтуерна компания

Фирмата има над 9000 интернационалните клиенти

" Компании, като Persado и Netdata, са извънредно добре позиционирани и могат да се конкурират освен с европейски компании, само че и с американски и международни такива ", споделя Скот Френд, който е сътрудник в капиталовия фонд Bain Capital Ventures, направил инвестиции в два старт-ъпа в страната.

Persado е софтуерно сдружение, което предлага решения в региона на маркетинга. Той е съумяло да притегли инвестиции от 83,6 милиона евро.

" Докато към момента не е еднорог все още годишната облага на компанията е над 50 милиона $, а разноските ѝ са дребни, което значи, че Persado скоро може да доближи капитализация от 1 милиард $, в случай че притегли нови инвестиции ", разяснява Френд.

По думите на Христос Гастератос, който е анализатор в Marathon Venture Capital - един от вложителите в Netdata, дружно с Bain, интернационалният интерес към гръцката старт-ъп сцена пораства.

" Този интерес е сигнал за нова фаза на съзряване на промишлеността. Всички нужни фактори са налице в Гърция, с цел да може старт-ъпите да бъдат изцяло конкурентни на интернационално равнище ", счита той.
 Microsoft прави R&D център в Атина
Гигантът Microsoft прави развоен център в съседка на България

Той ще работи в областта на автоматизацията на роботизирани процеси
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР