Гръцките служби за спешна помощ продължават да се борят с

...
Гръцките служби за спешна помощ продължават да се борят с
Коментари Харесай

Пожарът в Гърция бушува вече трети ден и взе първата си жертва - Булевард България

Гръцките служби за незабавна помощ не престават да се борят с големия горски пожар край Атина. Заради бедствието към този момент е доказан първия смъртен случай. Предполага се, че тялото е на жена, открита в магазин в град Врилисия.

За някои региони са в действие нови заповеди за евакуация. Във вторник е оповестена нова паника за евакуация в гръцкия приморски град Неа Макри.

Повече от 400 пожарникари, 110 пожарни коли и огромен брой доброволци се борят с огъня, който избухна в неделя на към 30 км от гръцката столица. Полковникът от пожарната Василиос Ватракогианис съобщи, че пламъците се разрастват бързо към езерото Маратон, който е значим водоем за доставяне на Атина.

Хиляди хора бяха евакуирани поради пожара, а огънят обхвана незнаен все още брой къщи, учебни заведения и други здания. Евакуирани са три лечебни заведения, намиращи се в предградията на столицата. Жителите на Атина започнаха да носят маски, с цел да се предпазят от дима, който навлиза в града.

Властите обявиха, че има признаци на усъвършенстване за обстановката, защото вятърът е по-слаб, а голям брой страни дадоха обещание да изпратят пожарникари, цистерни с вода и самолети. Въпреки това длъжностните лица приканиха всички да останат нащрек, а оповестената паника за региона остава в действие.

Метеорологични условия предпоставят за нови пожари в страната и през останалата част на тази седмица.

Наскоро Гърция регистрира най-високите си температури за юни и юли в своята история. Този факт, както и продължаващият пожар, са тясно свързани с климатични промени, които усилват риска от горещо и изсъхнало време. Именно то ускорява сходни горски пожари.

Огнената обстановка в Атина обаче все още не е засегнала въздушното пространство. Всички полети от и до гръцката столица се движат без нарушавания. Международното летище остава отворено, само че авиолинии поучават пътуващите да възнамеряват повече време за пътуването си до там, защото може да има затворени пътища.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР