Гръцките противници на сделката за името на съседна Македония излязоха

...
Гръцките противници на сделката за името на съседна Македония излязоха
Коментари Харесай

Протести в Гърция срещу сделката с Македония за името

Гръцките съперници на договорката за името на прилежаща Македония излязоха на тридневни митинги, до момента в който депутатите разискват избор на съмнение по отношение на държавното управление, съобщи БГНЕС.

Няколкостотин души, в това число свещеници и депутати от неонацистката партия „ Златна зора ” се събраха пред Народното събрание, с цел да отхвърлят предлагането северната съседка на Гърция да се споделя Република Северна Македония.

„ Никой с изключение на гърците не може да се назова македонец ”, съобщи уредникът на митинга Махалис Патсикас пред локалната новинарска организация АНА.

„ История се написа с кръв ”, написа на един от плакатите, държан от духовник. „ Скопие – Маймуно-дония ”, написа на различен.

В същото време депутатът от крайнодясната „ Златна зора “ Константинос Барбарусис изиска от „ военното управление на страната “ да арестува министър ръководителя Алексис Ципрас и министъра на защитата Панос Каменос, както и президента Прокопис Павлопулос, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки електронното издание на в. „ Катимерини “.

Това стана по време на дебатите в гръцкия парламент за избор на съмнение против държавното управление, пожелан поради съглашението сред Атина и Скопие за името на Република Македония.

Изказването на Барбарусис провокира остра реакция от ръководещото болшинство, на което депутатът отвърна: „ Главите ви ще паднат в Преспа “.

Председателят на Народното събрание Никос Вуцис свика способените комисии, които ще прегледат предложение за премахване на „ Златна зора “ от дебатите за вота на съмнение, заяви организация АНА-МПА.

Според Вуцис изявлението на депутата от „ Златна зора “ е открит апел за държавен прелом, както и опит за предизвикателство на вълнения през идващите дни. Останалите парламентарни политически сили са осъдили единомислещо изявлението на Барбарусис.

В Атина вървят догатки, че външните министри на Гърция и Македония ще подпишат контракта на гала на Преспанското езеро в неделя сутринта.

Демонстрантите възнамеряват да останат пред гръцкия парламент и в събота, когато се чака гласуването по вота на съмнение, а за неделя е планувана друга проява край Преспанското езеро.

Много от рецензиите на съглашението в Гърция се съсредоточени върху обстоятелството, че държавното управление ще одобри националността и езика на прилежащата им страна да бъдат „ македонска и македонски ”.

„ Ако това се подпише, нито едно (бъдещо гръцко) държавно управление няма да може да се откаже от него ”, съобщи някогашният външен министър на страната Дора Бакоянис пред Народното събрание.

Министър-председателят Алексис Ципрас може да разчита на минимум 154 депутати от 300-те в Народното събрание, което е задоволително за отменяне на вота на съмнение.

Компромисът провокира безредици и в Скопие, където главната опозиционна националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ реши да се опълчи на текста, а президентът на страната възнамерява да употребява своето еднократно право на несъгласие.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от македонския парламент и да мине през референдум, както и да бъде утвърден от гръцкия парламент, тъй че тази процедура може да отнеме месеци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР