Гръцките предупреждения към Македония, че няма да може да влезе

...
Гръцките предупреждения към Македония, че няма да може да влезе
Коментари Харесай

Гръцките предупреждения към Македония може да доведат до нова среща за името тази седмица

Гръцките предизвестия към Македония, че няма да може да влезе в НАТО през юли при настоящия ход на договарянията, наподобява форсират разговора сред Атина и Скопие, с предстояща среща сред външните министри в сряда и най-малко 3 диалога до срещата в София на 17 май.

Това сочат изявления в гръцки издания, представени от МИА, и източници в гръцкото външно министерство, представени от македонското електронно издание МКД.

Ако срещата планувана (според МИА) " при огромна мистериозност " фактически се състои в сряда, тя ще е единствено седмица преди предстоящите диалози сред първите дипломати Никола Димитров и Никос Коциас на 3 и 4 май. Говорител на кабинета в Скопие отхвърли да се ангажира с дата, само че удостовери, че сред двамата първи дипломати се чака нов диалог до края на месеца.

Застоят

Нито един от очертаващите се три диалога няма да е в чисто двустранна конюнктура. Предвиденият за сряда би трябвало да се организира във Виена, с присъединяване на специфичния делегат на Организация на обединените нации по въпросите за името Матю Нимиц. " И в случай че Коциас по време на диалозите в Солун съобщи, че идната среща ще е на 3 и 4 май, най-вероятно в Солун, гръцки източници настояват, че тази във Виена евентуално е инициирана от Нимиц, " написа МКД.

Миналата седмица Коциас увери, че Македония няма да може да получи покана за НАТО през юли на срещата на върха на Алианса, защото ходът на разговора за името не го допуска. Думите му последваха относително позитивен отчет на Европейската комисия за страната с рекомендация за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. Идеята на Скопие беше договорът да е подготвен в съществени линии през предишния или най-късно този месец, само че отводът на македонското държавно управление да допусне смяна в конституцията на страната (която би подсигурила, че името ще е и за вътрешнополитическа употреба) и други механически разногласия с Гърция остават затруднение.

" Много е евентуално новите диалози да се отнасят за времевия интервал, нещо, което се загатна и след срещата в Охрид, " написа гръцкото издание " Ин Нюз ". То има поради последния диалог на Коциас и Димитров по-рано този месец, на който беше контрактувана срещата на 3 и 4 май.

На последната дата има четиристранна конференция в Солун, на която е хазаин Гърция и в която за няколко следващи години вземат участие Албания, България и Македония. Седмица по-късно - на 11 и 12 май, в региона на нос Сунион на Егейско море, - ще се организира и така наречен Конференция за бъдещето на Европа, с присъединяване на Вишеградската четворка, четирите земи членки на Европейски Съюз от Балканите и шестте западнобалкански страни, които се стремят към участие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4744)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР