Гръцките пожарникари и служби за спешна помощ участваха в мащабно

...
Гръцките пожарникари и служби за спешна помощ участваха в мащабно
Коментари Харесай

Два месеца преди лятото: Как Гърция се подготвя за пожароопасния сезон?

Гръцките пожарникари и служби за незабавна помощ участваха в огромно обучение край Атина, което е част от многочислените подготовки за пожароопасния сезон, започващ през май. Тренировките се организираха в манастир като сюжетът включваше горски пожар, който заплашва да застигне духовници и група хора, присъстващи на кръщене. Службите за незабавна помощ използваха оранжев и червен пушек, с цел да симулират изискванията на пожар. Докато организираха интервенцията, спасителите използваха и дронове, с които следиха протичащото се от високо. В края на март температурите в страната доближиха 30 градуса по Целзий, а огромните горски пожари към този момент избухват седмици по-рано от предстоящото.
Заради климатичните промени, изискванията се трансформираха. Сега всичко в природата е изсъхнало и е доста елементарно запалимо. Трябва да сме подготвени да се оправим с това.
Лукия Кефалогиани, заместник-областен шеф на столичния район Северна Атика

За да се оправи с рецесията, Гърция ще употребява над 2 милиарда евро за модернизиране на инвентара си от цистерни за вода. Парите ще бъдат употребявани и за основаване на сензорна мрежа, ръководена от изкуствен интелект, която да открива дима в ранните стадии на пожара. Доставката на новото съоръжение обаче ще стартира едвам през идната година. Властите залагат на голям брой превантивни ограничения, по-гъвкава администрация, по-добро междуведомствено съдействие, което да включва локалните управляващи и военните. Сред тях са и доста повече подготвителни интервенции преди горещите летни месеци.
Учения като това през днешния ден са доста потребни, тъй като всички организации споделят между тях и работят дружно, с цел да се реализиран по-добри резултати в по-голям мащаб.
Христос Симякакис, заместник-началник на пожарната работа в района

Миналото лято Гърция още веднъж беше в центъра на пожароопасния сезон в Европа с най-тежката обстановка в историята на Европейския съюз. Огъня изпепели почти 1750 кв. км. Съобщава се и, че доставките за Гърция на седем нови противопожарни самолета, създадени в Канада, които са част от по-голяма поръчка на Европейския съюз, ще стартират през 2027 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР