Гръцките острови Крит и Гавдос отбелязаха рязък ръст на лодките

...
Гръцките острови Крит и Гавдос отбелязаха рязък ръст на лодките
Коментари Харесай

Остров Крит отчита рязък ръст на мигрантите от Либия

Гръцките острови Крит и Гавдос означиха внезапен растеж на лодките с мигранти , които дебаркират на техните крайбрежия от Либия тази година, демонстрират данни на Организация на обединените нации. Това усилва натиска върху зле оборудваните управляващи и поражда страхове за появяването на нов контрабанден маршрут в Средиземно море, предава Ройтерс.

Повече от 1075 мигранти - най-вече от Египет, Бангладеш и Пакистан, са пристигнали на островите тази година, по отношение на 860 през цялата 2023 година, съгласно Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации (ВКБООН).

Гърция е желана врата към Европейския съюз за мигранти и бежанци от Близкия изток, Африка и Азия от 2015 година, когато близо 1 милион души акостираха на нейните острови, причинявайки невиждана филантропична рецесия. Хиляди други обаче починаха в морето.

Крит и прилежащият дребен остров Гавдос, които са релативно изолирани в Централно Средиземно море, до момента не бяха желани от мигрантите пред други острови по-на изток и по-близо до Турция.

" Това е невиждана обстановка ", сподели министърът на миграцията Димитри Кайридис пред локална телевизия в сряда. " Числата са дребни... само че наклонността демонстрира подтик, който ни тревожи. "

Кметът на Гавдос Лилиан Стефанаки сподели пред Ройтерс, че от уикенда лодки с десетки хора идват съвсем всеки ден. Около 63 мигранти сега се намират на острова в очакване на транспорт до Крит. Гавдос има към 60 непрекъснати поданици и единствено един служител на реда, сподели тя.

Нито Гавдос, нито Крит разполагат с условия за приемане на мигранти . Новопристигналите се приютяват в изоставена постройка на Гавдос или в неизползвани детски лагери на остров Крит. ВКБООН, който няма посланичество на Крит, изпрати доставки, в това число спални чували и хигиенични комплекти.

" Това е огромна тежест за нас. Ние сме дребен остров, нямаме хранителни запаси или магазини. Храната е огромен проблем. Нашите финанси са лимитирани ", сподели Стефанаки.
 Повече от 80 мигранти бяха избавени край Либия
Повече от 80 мигранти бяха избавени край Либия

Има и починали и изчезнали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР