Гръцките корабни компании постигнаха своето – европейското петролно ембарго за

...
Гръцките корабни компании постигнаха своето – европейското петролно ембарго за
Коментари Харесай

Въпреки ембаргото: гръцки танкери за руския петрол


Гръцките корабни компании реализираха своето – европейското петролно ембарго за Русия няма да ги стопира да транспортират съветски нефт до трети страни. Какво значи това за глобите, които Европейски Съюз постанова на Москва?

След дълги полемики в края на май европейските водачи реализираха единодушие за налагане на. Целта беше да бъдат спрени напълно петролните покупко-продажби с Русия по море. Мярката щеше да засегне най-много европейските корабни компании, чиито танкери транспортират съветски нефт – освен за Европа.
Редакцията предлага
Ембаргото би трябвало да влезе в действие след 6 месеца. Официалната причина за отлагането е, че би трябвало да се даде време на международните пазари да се приготвят за тази смяна.

Експертите обаче са на друго мнение. Професорът от Масачузетския софтуерен институт Саймън Джонсън счита, че тези 6 месеца са просто пролонгация за съветския президент Путин. Така той получава задоволително време, с цел да пренасочи търговията с нефт към други страни, счита икономистът. Почти една четвърт от съветския на нефт към този момент се изнася в Китай, а количествата доставяни на Индия са се нараснали десетократно през тази година.

Путин се нуждае от европейските танкери

За новите си покупко-продажби в Азия Русия въпреки всичко е подвластна от танкерите на Европа, и най-много от тези на Гърция. по море: 27 % от танкерите в света са притежавани от гръцки корабни компании.

Колко значими са гръцките танкери за съветския експорт на нефт демонстрират и данните на Института за интернационалните финанси (IIF): през последната година размерът на съветския нефт, транспортиран по море от гръцки танкери, съвсем се е удвоил. на други страни, твърди Джонсън.

Гърция наложи волята си

Първоначално Европейски Съюз е желал да реализира тъкмо това. Предаването „ Монитор " на телевизия АРД разполага с първата версия на законопроекта на Европейска комисия от началото на май, в който се планува възбрана за транспорт на съветски нефт до трети страни „ с кораби, които плават под флага или са благосъстоятелност на жител на страна членка на Европейски Съюз ". В.

Това е резултат от мощната лобистка активност на гръцките корабни компании, споделя Мишел Визе-Бокман, анализаторка от лондонския корабен указател Lloyd`s List: " Тъй като са отдавна в този бизнес и имат голям флот, гръцките корабособственици имат доста власт и мощен глас в интернационалното мореплаване. А това им разрешава да прокарват ползите си на равнище Европейски Съюз ", показва тя.

Производство на нефт в Русия

Така глобите губят успеваемостта си

Ердал Ялчин, професор по интернационална търговия към Висшето учебно заведение за иконимка в Констанц, счита, че по този метод глобите против Русия значително се обезсмислят: „ Това, че гръцките петролни танкери ще могат и отсега нататък да транспортират съветски нефт, значи, че глобите губят своята заостреност ".

В Брюксел обаче се пробват да омаловажат казуса. От Европейската комисия са декларирали за „ Монитор ", че същият пакет със наказания включва и още една възбрана: застрахователни сдружения от страни в Европейски Съюз да застраховат кораби, пренасящи съветски нефт. От Брюксел настояват, че тази мярка също ще затрудни съществено износа на нефт от Русия.

Съществуват обаче подозрения и по отношение на това. Забраната за обезпечаване няма да попречи на Путин да продължи да продава съветски нефт, споделя шефът за Германия на застрахователното сдружение Lloyd Ян Блументал. Според него той „ ще продава петрола си на азиатските пазари, и надлежно превозът до там ще бъде застрахован от азиатски застрахователни сдружения ".

Петролни резервоари в Русия

Професор Ялчин също се съмнява в успеваемостта на възбраната за обезпечаване: „ В Източна Азия, също и в Китай или Индия има задоволително застрахователи, които да запълнят тази дупка ". На този декор евродепутатът от зелените Михаел Блос прави трезва оценка: „ Със мощната ни позиция против Путин е свършено, в случай че това значи понижени облаги за гръцките корабни компании. " А по този начин Европейски Съюз даже оказва помощ на Путин да продължи да цялостни касичката си.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР