Гръцките железничари обявиха 24-часова стачка след влаковата катастрофа Всички влакове

...
Гръцките железничари обявиха 24-часова стачка след влаковата катастрофа Всички влакове
Коментари Харесай

Гръцките железничари обявиха 24-часова стачка след влаковата катастрофа 

Гръцките железничари оповестиха 24-часова стачка след влаковата злополука

Всички влакове по маршрутите на главната гръцка железопътна компания „ Хеленик трейн “ (Hellenic Train) в четвъртък няма да се движат, откакто Гръцката федерация на железопътните чиновници разгласи 24-часова стачка.

Повод за стачката е злополуката сред два влака във вторник късно вечерта в Централна Гърция, при която по последни данни на противопожарните служби починаха 42 души, огромна част от които младежи на възраст 20-30 години. Броят на жертвите може и да се усили, тъй като по данни на противопожарните служби не е известна ориста на 19 души. Към общата мъка се прибавя и събитието, че част от жертвите би трябвало да бъдат разпознати посредством сравняване с ДНК материал, възложен от техни близки. „ Прото тематика “ оповестява, че досега генетичен материал са дали 53 души.

Според гръцките железничари в основата на нещастието стои неприятното положение на железопътната инфраструктура в страната.

„ Пренебрежението, което трайно демонстрираха държавните управления към гръцките железници, докара до нещастието в Темпе. За страдание непрекъснатите ни претенции за назначение на непрекъснат личен състав, по-добро образование, само че на първо място за въвеждането на модерни технологии за сигурност, непрекъснато бяха хвърляни в кошчето за отпадък “, се споделя в позицията на синдиката, представена от АНА-МПА.

Василис Завоянис, представител на чиновниците в Управителния съвет на компанията, сподели за „ Катимерини “, че главният проблем на жп линията Атина – Солун, на която стана злополуката, е, че не работи сигнализацията и дистанционното управление, а всичко е оставено в ръцете на човешкия фактор. „ Влаковете ни работят по същия метод, както преди 30 години. За да ви го кажа нагледно, това е все едно имаме дупка пред дома си. Знаем къде е и постоянно я заобикаляме, само че в някакъв миг падаме в нея. Това стана и в този случай “.

В момента наказателно гонене е почнало против началника на гарата в град Лариса, който е признал, че той е позволил съдбовната неточност, която е сложила насрещно движещи се пътнически и товарен трен на една и съща линия.

Трагична човешка неточност уточни като съществена причина за злополуката и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който обаче даде обещание да бъде основана самостоятелна и надпартийна комисия, която да проверява както аргументите за нещастието, по този начин и дългогодишното закъснение на железопътни планове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Косвена връзка сред злополуката и положението на гръцките железници направи и министърът на превоза Костас Караманлис, който подаде оставка в сряда. Той съобщи, че преди 3, 5 години държавното управление е заварило железопътния превоз в положение, което не прилича на 21-и век и за жалост положените старания в този интервал не са били задоволителни, с цел да предотвратят сходен случай.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР