Гръцките хотели търсят да наемат 55 хиляди служители през това

...
Гръцките хотели търсят да наемат 55 хиляди служители през това
Коментари Харесай

Гръцките хотели търсят за сезона 55 000 служители

Гръцките хотели търсят да наемат 55 хиляди чиновници през това лято, което се чака да бъде доста интензивно, споделят хотелиери пред АНА-МПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Според данни, предоставени от Института на Гръцката туристическа конфедерация (ИНСЕТЕ) през туристическия сезон на 2021 година незаетите позиции са достигнали 53 249 от общо 244 124 работни места, публично регистрирани от хотелите. Тази година 22 % или повече от 1 на всеки 5 работни места ще остане незаето.

Пред АНА-МПА Константина Звину, президент на Изследователския институт за туризъм (ИТЕП), споделя, че казусът се е показал през 2019 година, когато хотелите, които търсели да запълнят 20 хиляди позиции, в последна сметка съумели да запълнят 16 хиляди.

Усложнено от двугодишната пандемия от ковид, свиването на туристическия сезон през 2020 и 2021 година накара мнозина да потърсят работа в други браншове. Чуждите жители, които работеха в хотели, споделя Звину, напуснаха Гърция за други европейски страни. В мнения неотдавна президентът на Гръцката хотелиерска федерация Григорис Тасиос отбелязва, че доста сезонни служащи, основно на възраст сред 25 и 35 години, са потърсили работа в други браншове, които могат да подсигуряват целогодишна претовареност и петдневна работна седмица.

Същевременно вицепрезидентът на Гръцката камара на хотелите Христина Тетради отбелязва, че огромен брой чиновници в бранша, които работели най-вече в почистването и в заведенията за хранене в хотелите, са избрали да работят за по-високо възнаграждение, само че без осигуровки, в бранша на краткосрочните наеми. „ Вила, отдадена чартърен за 1000 евро дневно, може да предложи отплата от 100 евро на човек. В същото време да вземем за пример хотел заплаща на служителя си 40 евро дневно и още 30 евро за осигуровките на служащия и за други удръжки “, отбелязва Тетради.

Няма готвачи

Най-големите проблеми с личния състав се следят в по-нископлатените позиции в хотелите, споделят и Звину, и Тетради: сервитьори и сервитьорки, готвачи и хигиенисти. Като акцентира казуса, генералният секретар на Хотелиерската асоциация в Атина, Атика и Аргосароническите острови Евгениос Василикос отбелязва, че „ не можеш да намериш готвач на пазара на труда, даже и да търсиш “. Повечето готвачи са избрали да отворят лични заведения за хранене тази година, а мнозина са потърсили по-добро възнаграждение на известни острови като Миконос и Санторини. Други региони са изправени пред сходен дефицит, изключително сезонните хотели по гръцките острови.

По-малко личен състав значи по-дълго работно време, споделя Звину, което не е добре, макар заплащането, тъй като мнозина би трябвало да работят и през уикенда поради неналичието на заместници. Тя също така отхвърли рецензиите, че хотелите не заплащат добре, тъй като постоянно „ хотелиерите заплащат повече, в сравнение с плануват груповите трудови контракти “ и обезпечават обилно настаняване и интернат.

Сред решенията, които оферират формалните представители, е наемането на регистрирани безработни посредством организацията по претовареност и улеснение на наемането на личен състав от чужбина. Те декларират още, че местата за кратковременен наем би трябвало да бъдат тествани за неосигурени служащи, а страната би трябвало да обезпечи дотации за чиновниците, с цел да може един хотелиер за стартира да наема личен състав още през май и чак до октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР