Гръцките депутати, избрани на парламентарните избори на 21 май, положиха

...
Гръцките депутати, избрани на парламентарните избори на 21 май, положиха
Коментари Харесай

Гръцките депутати, избрани на 21 май, положиха клетва

Гръцките депутати, определени на парламентарните избори на 21 май, поставиха клетва през днешния ден в наличието на президента Катерина Сакеларопулу и служебния министър-председател Йоанис Сармас, съобщи АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

На церемонията бяха поканени посланици и задгранични дипломатически делегации.

Парламентът ще се събере още веднъж на следващия ден на съвещание от 10.30 часа, на което депутатите ще изберат ръководител на Народното събрание и целия състав на управлението.

След приключването на тези процедури новият ръководител на Народното събрание ще закрие съвещанието, което ще бъде първото и последното за този парламент, отбелязва организацията.

Това ще бъде вторият " двудневен " парламент в историята на третата Гръцка република, основана след възобновяване на демокрацията през 1974 година

Първият беше формиран след изборите през май 2012 година, когато партиите също не съумяха да образуват държавно управление.

След това президентът Сакеларопулу ще издаде декрет за разпускането му и привикване на нови парламентарни избори на 25 юни.

Служебният кабинет с министър председател Йоанис Сармас, който ще води страната до вторите парламентарни избори през тази година, постави клетва в петък.

Парламентарните избори, извършени на 21 май, бяха извоювани от консервативната Нова народна власт, само че макар високите проценти от вота партията отхвърли да сформира държавно управление, тъй като не получи безусловно болшинство в Народното събрание.

На предварителните избори на 25 юни ще бъде приложена друга изборна система, която дава на водещата партия спомагателни депутатски места.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР