Гръцки съд разглежда наказателно дело, свързано с трафик на хора,

...
Гръцки съд разглежда наказателно дело, свързано с трафик на хора,
Коментари Харесай

Гърция съди 24 доброволци, помагали на нелегални мигранти

Гръцки съд преглежда наказателно дело, обвързвано с трафик на хора, във вторник против група от 24 филантропични служащи и доброволци , които са взели участие в интервенции по избавяне на мигранти на източния гръцки остров Лесбос, написа гръцкият вестник " Катимерини ".

Международните правозащитни организации необятно подлагат на критика правосъдното гонене на обвинените , които отхвърлят всички обвинявания и споделят, че не са създали нищо повече от това да оказват помощ за спасяването на хора, чийто живот е бил в заплаха.

Сред упрекнатите филантропични служащи е и видната сирийска правозащитничка Сара Мардини, самата тя е бежанка и състезателка по плуване, чиято сестра Юсра Мардини беше част от плувния тим на бежанците на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година и Токио през 2021 година Историята на сестрите беше показана във филм на Netflix.

Мардини, която не участва на чуването във вторник, и нейният сътрудник доброволец Шон Байндър прекараха повече от три месеца в пандиза в Лесбос след ареста им през 2018 година по обвинявания в закононарушение, включващи шпионаж, подправяне и нелегално потребление на радиочестоти.

Първоначално делото трябваше да продължи през 2021 година, само че беше отсрочено заради процедурни проблеми. Двамата също са разследвани за закононарушения, само че към момента няма повдигнати обвинявания.

" Това, което се съди през днешния ден, са правата на индивида . Това е главният проблем ", сподели Байндър отвън правосъдната зала преди чуването във вторник, като съобщи, че се надява делото да премине към правосъдна фаза, както е планувано.

" Отчаяно желаеме да отидем на съд, тъй като това, което направихме, беше законно ", сподели Байндър. " И ние се надяваме съдията да разбере, че би трябвало да преминем през развой, тъй като до тогава има сянка на подозрение освен върху мен, само че и върху всеки, който търси и избавя. "

Правозащитната организация Amnesty International дефинира делото против филантропичните служащи като " фарс " и прикани гръцките управляващи да отдръпват обвиняванията.

" Сара и Шон направиха това, което всеки от нас би трябвало да направи, в случай че бяхме на тяхното място. Подпомагането на хора, изложени на риск от удавяне в един от най-смъртоносните морски пътища в Европа, и подпомагането им на брега не е закононарушение ", сподели Нилс Муйжниекс, шеф на Европейския районен офис на Amnesty, в изказване преди чуването във вторник.

" Този развой разкрива по какъв начин гръцките управляващи ще стигнат до крайности, с цел да възпрат филантропичната помощ и да обезсърчат мигрантите и бежанците да търсят сигурност по крайбрежията на страната, нещо, което виждаме в редица европейски страни ", сподели той. " Фарс е, че този развой въобще се организира. "

Гърция, която одобри към един милион мигранти и бежанци, пристигнали на нейните крайбрежия от близка Турция в разгара на бежанската рецесия през 2015 година, ограничи миграцията, издигайки ограда по огромна част от сухопътната си граница с Турция и увеличавайки морските патрули покрай нейните острови.

Гръцките управляващи споделят, че имат строга, само че обективна миграционна политика. Те също по този начин отхвърлят, макар възходящите доказателства за противното, осъществяването на противозаконни бързи депортации на хора, идващи на гръцка територия, без да им се разреши да аплайват за леговище, процедура, известна като " отбиване ".
 В Гърция съдят правозащитник, подпомагал незаконни миграни
В Гърция съдят правозащитник, подпомагал незаконни миграни

Властите настояват, че той е взаимодействал с трафиканти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР