Гръцки ракети земя-въздух са прихванали турски изтребители F-16, изпълняващи разузнавателна

...
Гръцки ракети земя-въздух са прихванали турски изтребители F-16, изпълняващи разузнавателна
Коментари Харесай

Анкара: Гърция прихвана наши изтребители над Средиземно море

Гръцки ракети земя-въздух са прихванали турски изтребители F-16, изпълняващи разследваща задача в интернационалното въздушно пространство, заяви в неделя турската държавна " Анадолска организация " Това е следващо обвиняване от страна на Турция, че нейният комшия и съдружник от НАТО Гърция е прихващала турски самолети над Източно Средиземно море и Егейско море, предава News.bg.

Радарът на гръцката ракетна система С-300, основана на остров Крит, е засекъл турските изтребители на 23 август, заяви " Анадолската организация ", базирайки се на източници от турското министерство на защитата. Изтребителите F-16 са били на надморска височина от 3300 метра на запад от гръцкия остров Родос, когато радарът за следене на задачата на съветската система С-300 се присъединил, се прибавя в отчета.

Турските самолети извършиха задачата си и се върнаха в базите си " макар враждебната среда ". Добавя се, че прихващанията с радари се смятат за неприятелски акт съгласно разпоредбите на НАТО. Миналата седмица Турция извика гръцкия боен аташе и подаде тъжба до НАТО, откакто гръцки F-16 хипотетично са доближили турски F-16, които са изпълнявал задача за Алианса. " Анадолската организация " сподели, че гръцките водачи са прихванали с радар турски аероплан над Източното Средиземноморие.

Турция е " дала нужния отговор " и е принудила самолетите да изоставен региона, съобщи турската осведомителна организация, без да дава детайлности. Гърция отхвърли турската версия на събитията. Министерството на защитата в Атина сподели, че пет турски самолета са се появили без авансово съобщение, с цел да съпроводят полет на американски бомбардировачи B-52 - които не е трябвало да имат конвой от изтребители - през зона, попадаща под гръцки въздушен надзор.

В него се споделя, че четири гръцки изтребителя са били вдигнати и прогонени от турските самолети, като се прибавя, че Атина е уведомила НАТО и Съединени американски щати за случая. Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, Турция и Гърция имат десетилетни разногласия по редица въпроси, в това число териториални искания в Егейско море и разногласия за въздушното пространство там.

Те ги доведоха до ръба на война три пъти през последния половин век. Напрежение избухна през 2020 година по отношение на правата за проучвателни сондажи в региони на Средиземно море, където Гърция и Кипър претендират за изключителни стопански зони, което докара до военноморско опълчване.

Турция упрекна Гърция в нарушение на интернационалните съглашения поради милитаризирането на гръцките острови в Егейско море. Атина споделя, че би трябвало да пази островите - доста от които се намират покрай крайбрежията на Турция - против евентуална офанзива от огромния турски флот.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР