Гръцки и турски служители вероятно ще се срещнат отново в

...
Гръцки и турски служители вероятно ще се срещнат отново в
Коментари Харесай

Гърция и Турция възобновят преговорите за морските граници през март

Гръцки и турски чиновници евентуално ще се срещнат още веднъж в края на февруари или при започване на март, с цел да възобновят напъните за решение на разногласието за морските граници, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, съобщи Ройтерс.

Двете съюзнички в НАТО от десетилетия имат различия по редица въпроси, измежду които размерът на континенталните им шелфове, полетите в Егейско море и етнически поделения Кипър. В интервала 2002-2016 година те имаха десетки рундове диалози в опит да положат основа за истински договаряния за разграничаването на морските зони, предава Българска телеграфна агенция.

След четиригодишна пауза, проточила се заради разногласието за енергийни запаси в Източното Средиземноморие предходната година, двете страни възобновиха проучвателните диалози на 25 януари. Тази среща в Истанбул, 61-вият кръг, приключи след няколко часа, само че двете страни обявиха, че са се договорили да се видят още веднъж в Атина.

Мицотакис сподели, че диалозите евентуално ще бъдат обновени при започване на март, преди срещата на Европейски Съюз на върха на 25 март. Това е добра стъпка в вярната посока, сподели той пред Ройтерс.

Пречките остават, в това число по въпроса какво всяка страна желае да разисква. Гърция споделя, че ще разговря единствено за демаркирането на морските зони в Егейско море и Източното Средиземноморие. Турция желае всички въпроси сред двете страни да бъдат разисквани, в това число за въздушното пространство и статута на някои гръцки острови.

Турция би трябвало да бъде поредна във връзка с своето държание, това не може единствено да бъде стръв, с цел да избегне разискването в Съвета на Европейски Съюз през март, сподели Мицотакис.

Гърция, която неотдавна реализира съглашения за морските граници с Италия и Египет, споделя, че в случай че двете страни не реализиран съглашение, те би трябвало да отнесат въпроса към Международния съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР