Гръцката разузнавателна служба е закупила шпионския софтуер Предътър“ (Predator) само

...
Гръцката разузнавателна служба е закупила шпионския софтуер Предътър“ (Predator) само
Коментари Харесай

Гърция е закупила шпионски софтуер точно след изборите през 2019 г.

Гръцката разследваща работа е закупила шпионския програмен продукт „ Предътър “ (Predator) единствено няколко седмици след парламентарните избори през 2019 година, твърди репортаж на уеб страницата за проверяваща публицистика „ Инсайд стори “ (insidestory.gr), представен от обвързваното с опозиционната СИРИЗА издание „ Авги “.

Според неназовани източници на уеб страницата софтуерът е бил платен против 7 милиона евро, а договорката е била „ скрита “ в друга поръчка на Националната разследваща работа. След това „ Предътър “ е бил конфигуриран в помещение, следено от гръцкото държавно управление, в атинското предградие Агия Параскеви.

Освен това държавното управление плащало 150 хиляди евро месечно за следенето на връзките на 10 цели, които се сменяли.

В началото системата е била тествана против „ задгранични цели “, само че от лятото на 2020 година е почнала използването й и против лица от страната, е декларирал източник, за който се твърди, че е непосредствен до израелския предприемач Тал Дилиан, който съгласно обявата дава софтуера „ Предътър “, както и до към този момент някогашния шеф на гръцката национална разследваща работа Панайотис Кондолеон. През септември същата година били генерирани множеството линкове, които се изпращат до мобилни телефони и при натискане конфигурират шпионския програмен продукт.

След вноса на софтуера гръцки държавни представители посетили Израел, където се срещнали с инфраструктура за събиране на информация, след което, през март 2020 година, в Атина била учредена компанията „ Интелекса “ (Intellexa) на Дилиан.

Според обявата заплащанията са били скрити зад компанията „ Крикел “ на Янис Лавранос, другар на Григорис Димитриадис, племенник на премиера Кириакос Мицотакис, който беше шеф на кабинета му, само че подаде оставка поради абсурда с подслушванията, на министрите на защитата и на опазването на здравето Никос Панайотопулос и Танос Плеврис и на някогашния основен секретар на министерството на отбраната на жителите Константинос Цувалас. В репортажа се загатва за придвижвания сред сметките на „ Крикел “ и „ Интелекса “, за които се твърди, че са свързани с заплащания по софтуера.

Скандалът с подслушванията в Гърция стартира след разкритията през август, че водачът на опозиционното „ ПАСОК Движение за смяна “ Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Тогава министър председателят Кириакос Мицотакис изясни, че подслушването на Андрулакис не е било нелегално, само че е било политически недопустимо. Заради абсурда ръководителят на гръцката Национална разследваща работа Панайотис Кондолеон подаде оставка, а Народното събрание сформира специфична анкетна комисия за следствие на въпроса с подслушванията.

Аферата се разрасна след публикуването на лист на хипотетични жертви на нелегално подслушване от гръцкия вестник „ Документо при започване на този месец.

Сред имената, които „ Документо “ разгласява, са някогашният министър председател Андонис Самарас, актуалният министър на отбраната на жителите Михалис Хрисохоидис, външният министър Никос Дендиас, министърът на развиването и вложенията Адонис Георгиадис, министърката на гражданската отбрана Олга Геровасили, както и други политици, а също и публицисти.

Гръцкото държавно управление изрично отхвърля да е закупувало или употребило шпионски програмен продукт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР