Гръцката полиция задържа две българки от ромски произход, които са

...
Гръцката полиция задържа две българки от ромски произход, които са
Коментари Харесай

Арестуваха български ромки за вандализъм в гръцки музеи

Гръцката полиция задържа две българки от ромски генезис, които са обвинени във вандалски прояви в едни от най-известните музеи в Атина, оповестява AFP, представена от БГНЕС.
Заподозрените са задържани в Националния исторически музей в гръцката столица, който е дом на реликви от гръцката война за самостоятелност от 19. век. Жените споделили на полицията, че оставяли мазни петна от масло и смирна по експонатите, тъй като „ съгласно Светото Писание те били чудотворни”. Българките ще бъдат изправени пред съда в понеделник.
През юли две дами на междинна възраст оставили мазни петна по няколко дузини артефакти в Музея за византийско и християнско изкуство, който има една от най-големите сбирки на религиозни реликви в страната. Инцидентът бе оповестен от гръцкия вестник „ Катимерини”, а не от управлението на музея. Министърът на културата на Гърция Лидия Кониорду тогава се опита да омаловажи случая. „ Няма да нарека случилото се тъкмо вандализъм, няколко дами просто са пръскали със светено масло”, съобщи Кониорду, която бе заменена на поста след рокади в кабинета.
В края на август от Музеят „ Бенаки”, който има голяма сбирка от гръцко изкуство, обявиха, че две дами са напръскали с „ мазна, безцветна субстанция без мирис”, част от експонатите.
В множеството случаи чиновниците на музеите са успявали да отстранят мазните петна от артефактите. Но на някои от експонатите от дърво са нанесени вреди – в това число на извънредно скъп коптски дървен кръст от 6. век.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР