Гръцката компания Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А (Corinth Pipeworks Industry S.A.)

...
Гръцката компания Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А (Corinth Pipeworks Industry S.A.)
Коментари Харесай

Българска фирма обжалва, че гръцка е избрана да доставя тръбите за интерконектора

Гръцката компания Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А (Corinth Pipeworks Industry S.A.) е избрана от плановата компания „ Ай Си Джи Би “ АД (ICGB) да извърши социална поръчка за произвеждане и доставка на тръби за създаване на междусистемната връзка Гърция–България. Тя е спечелила лимитираната процедура с оферта за 58 229 759 евро без Данък добавена стойност въз основа на критерия „ оптимално съответствие качество/цена “.
Конкурентът ѝ " Топливо – 2 " ЕООД – София, еднолична благосъстоятелност на Васил Щраков, е подал тъжба против решението за този избор в Комисията за защита на конкуренцията.
Процедурата за възлагане на публичната поръчка е оповестена в края на 2017 година и се организира като лимитирана процедура в две етапи – прелиминарен асортимент и подаване на предложения. В първата фаза на процедурата заявки за присъединяване постъпиха от 11 претенденти, като до втора фаза бяха позволени трима - Erciyas Celik Boru Sanayi A.S., " Топливо - 2 " ЕООД и  Corinth Pipeworks Industry S.A.
И тримата поканени претенденти подадоха предложения във втората фаза на процедурата. След осъществяване на детайлна техническа оценка, в това число визити на място във всяка една от фабриките на участниците, е открито, че техническото предложение на участника Corinth Pipeworks Industry S.A. подхожда напълно на техническата спецификация, в това число показва прерогативи, които надграждат доста минималните условия на възложителя, се споделя в известие на ICGB.
В хода на процедурата участникът Erciyas Celik Boru Sanayi A.S е уведомил възложителя, че не може да удължи периода на годност на офертата, което е съображение за изключване от по-нататъшно присъединяване. Другият участник " Топливо - 2 " ЕООД е подал техническо предложение, което не покрива в цялостна степен условията на техническата спецификация, заради което е взето решение да не се позволява до техническа оценка.
Едно от основанията за премахване на " Топливо – 2 " е, че е показал съгласно документите погрешна информация за подизпълнителя Liberty Steel за разполагаемост с съоръжение за изпитване на механични свойства. " Ако възложителят беше разбрал, че участникът не разполага с изискуемото съоръжение ни не ползва/не заявява подизпълнител/трето лице, с цел да извърши т. 2.3 от критериите за асортимент, този участник нямаше да бъде поканен за присъединяване във втора фаза “, написа в решението от 10 май.
Процедурата по доставка на тръби е една от двете най-важни публични поръчки, които обезпечават строителството за създаване на междусистемната газова връзка Гърция – България. Договорът ще се извършва за интервал от 12 месеца, като първите доставки би трябвало да се осъществят до четири месеца от пускане на контракта.
Доставката е предопределена за цялото трасе на газопровода, както на територията на България, по този начин и на Република Гърция. Стойността на контракта над 58,2 млн. евро съставлява общата твърда цена на доставката.
Четири дни по-късно - на 14 май бе разгласен и изпълнителят за най-важната социална поръчка за започване на строителството на плана, чийто контракт ще е на стойност 144 850 000 евро. За реализатор на плана – планиране, доставка и строителство, е определена гръцката компания J&P AVAX S.A.
Припомняме, че планът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.
Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България.
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще дадат началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция на следващия ден, 22 май. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят съдействието сред България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната съгласуваност в района на Балканите.
Интерконекторът сред България и Гърция е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще докара до действително нашарване на източниците на природен газ – посредством него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.
Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.
Церемонията за предоставяне началото на строителните действия по плана ще се състои от 11.30 часа на 22 май 2019 година до с. Кирково, на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР