Гръцката държава предвижда ново субсидиране на сметките за електроенергия поради

...
Гръцката държава предвижда ново субсидиране на сметките за електроенергия поради
Коментари Харесай

Нови милиарди за субсидиране на сметки за ток и гориво в Гърция

Гръцката страна планува ново субсидиране на сметките за електрическа енергия заради нарастването на цените, само че трансформира метода за пресмятане на сметките.

Първият стадий завърши. Бяха субсидирани сметките за интервала декември 2021 – май 2022 година, като на правоимащите бяха възобновени суми от 18 до 600 евро.

Според изказване на министъра на околната среда и енергетиката от през вчерашния ден, методът за пресмятане на сметките от м. август се трансформира и гръцките семействата ще видят много респектиращо понижение на сметките си. Крайната цена за електрическа енергия ще се получава след приспадане на държавната дотация от цените на доставчиците, като се чака цените за киловатчас да бъдат към 0,33 евроцента.

Съгласно новата рамка цените от август нататък няма да имат уговорка за поправяне и ще се афишират авансово от всички снабдители, а потребителите ще могат да сменят доставчика без условия. По-конкретно, дотацията за битови цени, за цялото ползване и всички жилища (основни и небитови) е 337 евро на мегаватчас (0,337 евро на киловатчас).

Гръцкото ЧЕЗ което е с максимален дял в електроснабдяването, разгласи, че цената за август ще бъде 0,486 евро за киловатчас (0,498 за ползване над 2000 киловатчаса за четирите месеца). При 0,495 евро/kWh е цената на Heron за идващия месец, при 0,54913 евро/kWh при Protergia, като се чака последователно оповестяване на цените от всички снабдители. Отбелязва се, че спомагателни разлики се ползват за закрепените такси за снабдител.

Крайната цена на сметката за електрическа енергия се получава посредством приспадане на държавната дотация от цените на доставчиците, както е оповестено нагоре. Тъй като енергийните компании оповестиха цени, близки до 0,50 евро за киловатчас, крайната продажба на дребно за семействата като цяло е покрай 0,16 евро за киловатчас. Така да вземем за пример ЧЕЗ разгласи, че цената за август ще бъде 0,486 евро за киловатчас (0,498 за ползване над 2000 киловатчаса за четирите месеца). Това значи, че при дотация от 0,337 евро и без аршин за ограничение на потреблението или приход, киловатчасът ще коства на всеки на дребно 0,149 евро, т.е. към 0,15 евро.

Общият размер на дотациите доближава 1,136 милиарда евро идващия месец.

Целта на мярката, призната от гръцкото държавно управление, е да обезпечи отчасти финансово облекчение на семействата поради прекомерно високите сметки, които се наложи да платят през последните месеци.

Тази седмица ще бъде отворена електронната платформа и за субсидиране на гориво втори транш. 8,5 милиарда евро са планувани до края на годината.

Fuel Pass 2, ще бъде повишен спрямо предходния. Според министъра на финансите Христос Стайкурас цената на новата държавна дотация за бензина възлиза на 200 милиона, като добави, че тя обгръща повече транспортни средства (3,1 милиона транспортни средства от общо 3,5).

Общите размери на дотацията за идващото тримесечие се дефинират съгласно региона на главното жилище и типа на транспортното средство.

80 евро се плануват за притежател на автомобил с главно местожителство в континентална зона, употребяващ цифрова карта и 65 евро без карта, със сумата, кредитирана по банковата сметка, спрямо 40 евро, които бяха отпуснати при предходната дотация без карта и 45 евро с карта.

100 евро за притежател на автомобил с главно местожителство в островна Гърция, употребяващ карта и 85 евро в банкова сметка, в съпоставяне 50 евро, които се прилагаха при предходната дотация без карта и 55 евро с карта.

60 евро за притежател на мотоциклет и главно престояване в континентална зона с потребление на карта и 45 евро в банковата сметка, спрямо 30 евро преди без карта и 35 евро с карта.

70 евро за притежател на мотоциклет с главно местопребиваване на островите с карта и 55 евро в банковата сметка, по отношение на 35 евро преди без карта и 40 евро с карта.

Условието е самостоятелният приход въз основа на тазгодишната данъчна декларация да не надвишава 30 000 евро.

Същевременно министърът остави отворена опцията отстъпката от 3% за еднократното заплащане на налога върху приходите да важи до 31 август, след удължение на подаването на декларациите от 29 юли.

По отношение на оправянето с енергийната рецесия той акцентира, че държавното управление ще покрие най-големите разноски с помощ от 8,5 милиарда евро до края на годината за електрическа енергия, природен газ и горива. Една част от тази сума ще пристигна от бюджета, друга от фонда за енергиен доход и една трета от облагането на свръхпечалбите като добави, че за природния газ също са правени рискови сюжети, ако кранът бъде изцяло спрян от Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР