Гръцката брегова охрана е открила огън срещу товарен кораб, плаващ

...
Гръцката брегова охрана е открила огън срещу товарен кораб, плаващ
Коментари Харесай

Гръцката брегова охрана откри стрелба по товарен кораб

Гръцката брегова защита е разкрила огън против товарен транспортен съд, плаващ в интернационалните води в Егейско море, заяви през днешния ден турската брегова защита, представена от Българска телеграфна агенция.

Няма потърпевши при стрелбата, която е станала в събота на 11 морски благи югозападно от турския остров Бозджаада, се показва в турското известие. В него се споделя още, че след „ заплашителния обстрел “ от два плавателни съда на гръцката брегова защита, два кораба на турската брегова защита са пристигнали в региона и гръцките кораби са напуснали зоната.

Към момента повода за стрелбата остава незнайна.

Инцидентът идва в миг на утежняване на връзките сред Гърция и Турция. Съседните страни са въвлечени в разногласия от десетилетия, а през последните седмици търканията се изостриха. Гръцки публични лица показаха опасения от ново експлоадиране на спор в Европа след войната на Русия в Украйна.

Турция твърди, че Гърция нарушава интернационалните съглашения, като поддържа военно наличие на острови наоколо до турското крайбрежие в Егейско море. Тя също по този начин упреква гръцката противовъздушна защита, че блокира турски изтребители по време на ученията на НАТО над Източното Средиземноморие.

Гърция твърди, че би трябвало да пази източните си острови, в това число туристическите точки Родос и Кос, които са доста по-близо до Турция, в сравнение с до гръцкия континент, от по-големия си и по-силен във военно отношение комшия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР