Гръцката армия ще е в бойна готовност. Причината е, че

...
Гръцката армия ще е в бойна готовност. Причината е, че
Коментари Харесай

Гръцката армия е в бойна готовност заради турските сондажи за петрол около Кипър

Гръцката войска ще е в бойна подготвеност. Причината е, че Турция продължава с провокативното си държание в Източното Средиземноморие, макар апела на Европейския съюз да се въздържи от търсенето на нефт в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), оповестяват гръцките медии.

Според източници, основният въпрос, който се разисква в Атина, е по какъв начин да се реагира при положение, че Турция реши да организира проучвания или сондажи в континенталния шелф на Гърция или в нейната изключителна икономическа зона. Най-голямата угриженост е за евентуална турска интервенция на изток от остров Родос и на юг от остров Кастелоризо.

На политическо ниво Атина направи всичко допустимо, като акцентира евентуалните последствия от провокативното държание на Турция върху стабилността.

Плановете на Атина се основават най-вече на маневри от гръцката флота, защото сега Турция употребява кораби за научни проучвания и сондажи, с цел да затвърди наличието си в района. Въпреки това, гръцките военновъздушни сили евентуално ще играят подкрепяща роля при всеки отговор.

Запитан предходната седмица дали Гърция може да разчита на военна поддръжка от Европейски Съюз или Съединените щати при положение на случай, министърът на защитата Евангелос Апостолакис съобщи пред кореспонденти, че Гърция ще би трябвало да възнамерява независимо да се оправи с сходен сюжет. "Няма такова заричане, нито подобен въпрос сега, само че както споделих и преди, когато би трябвало да създадем нещо, чакаме, че главно ще бъдем сами. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР