Graphics Double Data Rate, или GDDR е критичен компонент на

...
Graphics Double Data Rate, или GDDR е критичен компонент на
Коментари Харесай

Samsung ще представи най-бързата GDDR7 памет в света през февруари – тя е 1,8 пъти по-бърза от GDDR6X

Graphics Double Data Rate, или GDDR е сериозен съставен елемент на високопроизводителните устройства, изключително в секторите на графиката и изкуствения разсъдък. Последният стадий от развиването на технологията е общоприетата памет GDDR7. В програмата на февруарската Международна конференция за полупроводникови схеми IEEE 2024 Samsung ще показа „ 16 Gbit, 37 Gbps GDDR7 DRAM с усъвършенствана PAM3 TRX промяна и ZQ калибриране “.

GDDR7 паметта, която Samsung приготвя ще реализира скорост на трансфер на данни до 37 Gbps на извод, което подхожда на пропускателна дарба от 37 GB/s. Това значи, че новият 16-гигабайтов GDDR7 чип на Samsung ще може да обезпечи скорост на трансфер на данни до 148 GB/s, а подсистема за памет на графична карта, формирана от такива чипове, комбинирана с 384-битова шина ще даде пропускателна дарба от 1,776 TB/s. За съпоставяне, актуалната GeForce RTX 4090 с памет GDDR6X обезпечава 1,008 TB/сек.

В допълнение към по-високата продуктивност, GDDR7 чипът на Samsung ще употребява 20% по-малко сила.

Схемата PAM3 – импулсна амплитудна модулация с три равнища на сигнала (-1, 0 и +1) спомогна за постигането на такива високи скорости. Този механизъм разрешава прехвърлянето на три бита данни за два цикъла, което е по-ефективно от двустепенния NRZ в GDDR6. Въпреки това PAM3 сигналите се генерират и декодират по-трудно от NRZ сигналите. Това води до по-висока консумация на сила, а също така са по-податливи на разстройства. Въпреки това PAM3 има повече преимущества, заради което тази скица се употребява в GDDR7.

Samsung също по този начин загатна, че е употребила епоксидна примес със 70% по-висока термична резистентност. Това е знак, че GDDR7 модулите памет ще се загряват повече от GDDR6, изключително при високи тактови честоти. Samsung даде обещание вид на GDDR7 с по-ниско работно напрежение за портативни компютри. Компанията не посочи данните за продуктивността на съставените елементи в такава версия.

Очаква се новата памет да се появи при идващото потомство видеокарти на AMD и NVIDIA, евентуално по-късно тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР