Границата на човешката издръжливост е 2,5 пъти колкото степента на

...
Границата на човешката издръжливост е 2,5 пъти колкото степента на
Коментари Харесай

Екстремните спортисти и бременните жени достигат до границата на човешката издръжливост

Границата на човешката устойчивост е 2,5 пъти колкото степента на метаболизъм по време на отмора или към 4000 калории на ден. Това откриха учени от университета "Дюк ".

Над тази граница стартират да се употребяват енергийните ресурси.

Докато рисковите спортисти доближават и надвишават тази граница за относително къси интервали, бременните дами я поддържат с по-малък интензитет, само че дълготрайно.

Учените са следили колоездачи, взели участие в 3500-километровата обиколка "Тур дьо Франс " и 140-дневното пресичане на Съединени американски щати, както и маратонци, оповестиха Би Би Си и Си Ен Ен.

Спортистите поддържали висока активност за къси интервали, само че в по-продължителните надпревари не успявали да възстановят изразходваните денем калории.

Докато колоездачите могат на надвишават 4,9 пъти базовия метаболизъм (който е по време на почивка) в "Тур дьо Франс ", а маратонците - 15,6 пъти, бременните дами доближават 2,2 пъти, само че за доста по-продължителен интервал.

Тази граница може да се дължи на особеностите на храносмилането - хората не са способни да обработят и усвоят задоволително хранителни субстанции и калории, с цел да поддържат по-високо равнище на енергийно ползване.

До личните запаси от тлъстините и мускулите може да се прибягва за относително къси интервали.

Когато се доближава границата на човешкото безсилие, тялото би трябвало да балансира енергийната си приложимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР