Граничният пункт „Логодаж“, който свързва България с Република Северна Македония

...
Граничният пункт „Логодаж“, който свързва България с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Защо ГКПП Логодаж, който е външна граница на ЕС, тъне в разруха

Граничният пункт „ Логодаж “, който свързва България с Република Северна Македония и е една от външните граници на Европейския съюз, тъне в съсипия. Пунктът не е ремонтиран повече от 30 години, откогато е и издигнат.

Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Логодаж “ или по този начин нареченият „ Станке Лисичково “, е освен един от най-високо построените граничните пунктове в страната, само че и на Балканския полуостров.

Истината е, че този пункт е в положението си, в което беше през 80-те години. Когато през него можеха да минават жители на България и тогавашна Югославия и беше стеснен трафикът на тежкотоварни коли, сподели Николай Шушков – регионален шеф на Благоевград.

Граничният пункт разполага единствено с по едно трасе за влизане и едно за излизане от страната ни. Те се употребяват, както от леки, по този начин и от товарни коли. Това съгласно преминаващите водачи е единственият пункт с сходни условия.



За пункта дава отговор Агенция „ Митници “, която е подписала контракт с реализатор преди повече от година за реконструкцията на оборудването. Предвидени са към 15 милиона лв. от държавния бюджет.

Имаме абстрактен план, който е утвърден и работният план сега върви за координиране по всички инстанции. След разширението, административната постройка ще се пада по средата, а от двете и страни ще има по три ленти – две за туристически трафик и една за товарни транспортни средства, като лентата за товарни транспортни средства ще е оборудвана също по този начин с кантар и ще бъде доста комфортно за водачите на камиони, сподели Вяра Генова – Пресцентър Агенция „ Митници “.

Реконструкцията на граничния пункт „ Логодаж “ е планиарана да стартира в средата на 2022 година По време на ремонта, пунктът няма да бъде затворен за прекосяване.

Репортер: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР