Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн.

...
Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн.
Коментари Харесай

Борисов и Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница

Граничният пункт е издигнат по план, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие Румъния - България, която се управлява от Букурещ.

Вижте фотоси >>>

От българска страна бе построен 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и поради разликата в габаритите пътят заставам затворен дълго време.

Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 година, когато държавното управление на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари.

По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков – през март 2017 година, беше контрактувано пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават единствено коли с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава неразрешен.

От 2007 година е в действие и междуправителствено съглашение на България и Румъния за взаимен надзор за прекосяване на границата.

По силата на Споразумението и в сходство с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е построен на румънска територия, като са планувани уреди за гранични инспекции както на румънските, по този начин и на българските гранични полицейски органи.

По-късно през днешния ден Борисов и Тудосе ще проведат взаимно съвещание на двете държавни управления в резиденция "Евксиноград " във Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР