Граничните полицаи ще глобяват и ще връчват фишове по ГКПП-тата,

...
Граничните полицаи ще глобяват и ще връчват фишове по ГКПП-тата,
Коментари Харесай

Граничните полицаи стават катаджии – ще връчват глоби и фишове

Граничните служители на реда ще глобяват и ще връчват фишове по ГКПП-тата, както и в граничните зони. Това е залегнало в новото предложение на Министерство на вътрешните работи в план за изменение на правилника за активността им. Досега граничарите можеха да вършат това единствено на интернационалните летища.

С новите правила те ще имат пълномощията на пътни служители на реда.

Според претекстовете на Министерство на вътрешните работи с новите пълномощия на граничарите като катаджии ще се увеличи пътната сигурност по браздата, както и на ГКПП-тата. Сега, в случай че заловен извършител, който би трябвало да бъде санкциониран, те се обаждат на сътрудниците си от Пътна полиция и чакат на място. Така се отклоняват от директните си отговорности. Катаджиите пък пътуват с километри до мястото и харчат доста гориво, а водачите чакат с часове, с цел да им сформират актове и фишове.

Още през 2020 година граничари започнаха да връчват санкции на границата, само че Върховният административен съд анулира тази процедура като незаконосъобразна.

Граничните служители на реда стават катаджии – ще връчват санкции и фишове 23.05.24 08:58 Протести блокират придвижването в София, СОС с изключително съвещание 23.05.24 08:40 В Северна Македония вървят настойчиво по антиевропейския път – и бъдещият министър председател назова страната единствено “Македония ” 23.05.24 08:18 Българският вандализъм стигна до Париж: Българи нашариха с антисемитски графити мемориала на Холокоста 23.05.24 07:53 Край на серията от 51 мача без загуба на Байер Леверкузен – Аталанта го разруши и завоюва Лига Европа! (СНИМКИ/ВИДЕО) 23.05.24 07:26

В началото на годината Министерство на вътрешните работи се похвали с доста огромен напор за работа в Гранична полиция в последните месеци и с опция за избор на претенденти, което не се е случвало доста от дълго време, напомня SafeNews.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов съобщи, че когато е пристигнал на поста си преди половин година, в службата е имало цели 700 незаети места. Само няколко месеца по-късно на процедура всички места към този момент били заети. Това ставало в момента с състезания на порции от по няколко десетки души. Златанов разгласи, че имало заплашителен интерес за работа в Гранична полиция и за последния конкурс за попълването на 200 места се явили цели 600 претенденти.

От думите на Златанов, казани пред БНТ, стана ясно, че освен към този момент е попълнена дупката от 700 души, само че и че ще изиска от държавното управление да усили броя на чиновниците на дирекцията с още 1200 нови щата, които били нужни за по-добрата работа на службата. В Гранична полиция работят сега 7500 души. С новите 1200 бройки, те ще доближат 8700 души. Исканото нарастване е над 15 на 100.

 

Още вести четете в: България, Крими & Темида За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР