Гранични полицаи от участъка в Свиленград масово съдят МВР за

...
Гранични полицаи от участъка в Свиленград масово съдят МВР за
Коментари Харесай

150 полицаи съдят МВР, ето причината

Гранични служители на реда от сектора в Свиленград всеобщо съдят Министерство на вътрешните работи за неизплатени добавки за нощен труд. Над 150 са исковите молби, импортирани пред районните магистрати.

" Вълната се следи от няколко месеца насам. Очаква се към ищците да се включат и чиновници от ГПУ-Ново село, РУП-Свиленград, както и от миграционния център в Любимец ", разясниха адвокати.
Такива каузи се водят също в Елхово, Бургас, Средец, Тополовград и други региони. Според осведомени, в случай че всички молби бъдат задоволени, страната ще би трябвало да отдели от бюджета близо 1 млн. лв., като единствено за Свиленград сумата е повече от 250 хиляди лв..

Причина за недоволството на униформените е, че години наред не им е приравняван нощният, откъдето им се губят часове. Загубата на всеки един чиновник е повече от 220 часа. Сумите, за които претендират служителите на реда, са приблизително 1 500 и 1700 лв., само че без лихвите. Периодът, за който имат право да търсят възнагражденията си по правосъден път, е три години обратно.

Вече има и няколко извоювани каузи от страна на униформените. Освен сумите и лихвите към тях, които би трябвало да бъдат изплатени на ищците, от Министерство на вътрешните работи следва да покрият и разноските по правосъдните разходи. В претекстовете си съдът показва, че връзките сред страните се уреждат от Закона за Министерство на вътрешните работи, който се явява специфичен във връзка с Закона за държавния чиновник.

Така да вземем за пример един от ищците би трябвало да получи 1524, 46 лв. плюс лихвата за закъснение. В показанията си пред Свиленградския областен съд той твърди, че от януари 2016 година работил в Групово дело " Гранична полиция “. През интервала 18 март 2016 година - 18 март 2019 година изпълнявал служебните си отговорности на смени, всяка от които с дълготрайност от 12 часа, според месечни графици при сумирано отчитане на работното време. Посочено е, че през този интервал бил положил общо 2056 часа нощен труд, който при преизчисляването му с коефициент 1.143 възлизал на 2350 часа дневен труд. Твърди, че не му били заплатени 294 часа положен труд.

Гранични служители на реда довериха, че от Министерство на вътрешните работи са изпратили конфиденциална заповед до управленията на ГПУ да не се позволява ексклузивен труд и да не се заплаща. Периодът, за който имат право да търсят възнагражденията си по правосъден път, е три години обратно

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР