Граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщи, че между януари и

...
Граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщи, че между януари и
Коментари Харесай

Фронтекс: Нередовните мигранти ще се удвоят през 2023 г.

Граничната организация на Европейски Съюз Фронтекс заяви, че сред януари и август са открити над 114 000 противозаконни прекосявания на мигранти през Средиземно море към Италия, което е двойно повече от същия интервал през 2022 година

Тунис и Либия са главните ембаргови пунктове за мигрантите, които подхващат рисковото секване на морето към Европа.

На централното Средиземноморие " се пада половината от противозаконните прекосявания на границата през 2023 година ", като са открити 114 265, заяви организация Фронтекс.

Основните източници на мигранти, идващи по този маршрут, са Кот д'Ивоар, Египет и Гвинея, заяви организацията.

" Повишеният миграционен напън по този маршрут може да се резервира през идващите месеци, като контрабандистите оферират по-ниски цени за мигрантите, заминаващи от Либия и Тунис, в изискванията на яростна конкуренция сред незаконните групи ", обявиха от Фронтекс.

По данни на Организацията на обединените народи 2325 души са починали при опит да прекосят Средиземно море тази година.

Правителството на Италия заяви, че до момента през тази година на крайбрежията ѝ са пристигнали 126 000 мигранти спрямо 66 000 през същия интервал на предходната година.

На най-южния италиански остров Лампедуза през последните дни са пристигнали над 7000 мигранти.

През юли Европейски Съюз подписа съглашение с Тунис, което има за цел да спре потока от противозаконна миграция от северноафриканската страна.

Споразумението - мощно подкрепено от Италия - беше подложено на критика от левите законодатели на Европейски Съюз за това, че предлага финансова помощ на все по-авторитарното държавно управление на Тунис. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР