Граничен кораб – Балчик“. Снимка: Искра.бг Новият вътрешен министър Калин Стоянов

...
Граничен кораб – Балчик“. Снимка: Искра.бг
Новият вътрешен министър Калин Стоянов
Коментари Харесай

Новият вътрешен министър обяви първия си приоритет на церемония на граничен кораб

Граничен транспортен съд – „ Балчик “. Снимка: Искра.бг

Новият вътрешен министър Калин Стоянов разгласи първия си приоритет на публична гала по повдигане на флага и заграбване на име „ Балчик “ с бордови номер 524 на нов граничен полицейски транспортен съд . Събитието се състоя през днешния ден на Морска гара-Бургас.

Калин Стоянов сподели по време на събитието:

„ За мен е чест да участвам на тази тържествена гала в моя мандат, като министър на вътрешните работи. Личната ми и професионална биография са особено свързани с Бургас и района. За първи път от 13 години в щата на Главна дирекция „ Гранична полиция “ се начислява нов патрулен транспортен съд. Той ще се включва както на наблюдението на морската ни държавна граница, по този начин и в взаимни интервенции на европейската организация за гранична и брегова защита – ФРОНТЕКС. Това събитие е значимо освен за България, само че и за цяла Европа. Отговорността на страната ни е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на Европейски Съюз. Тази отговорност изисква доста средства и старания, човешки запас, съответно съоръжение, механизъм за продан на информация и съдействие. Няма страна, която да може сама да поеме тази тежка задача. Охраната на външните граници е обща идея. Благодаря на Европейска комисия за предоставяната безплатна финансова помощ по фонд вътрешна сигурност. “

„ Корабът „ Балчик “ ще извършва необятен набор от задания. Съставът на гранична полиция демонстрира всекидневно висок професионализъм, мощ и воля да устоява на провокациите, които динамичното съвремие слага пред Министерство на вътрешните работи. Колеги, уверен съм, че ще продължите да служите почтено за сигурността на страната ни и спокойствието на българските жители. Нека пожелаем на „ Балчик “ сполучливи задачи и попътен вятър “ , акцентира новият вътрешен министър.

Това е първият транспортен съд , получен от 13 години насам вследствие на изпълнен от Главна дирекция „ Гранична полиция “ план „ Доставка на гранично-полицейски патрулен транспортен съд – Оборудване за ФРОНТЕКС “, финансиран по контракт за даване на безплатна финансова помощ от Индикативна годишна работна стратегия 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност ”.

В осъществяване на плана е извършена социална поръчка и е подписан контракт сред ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония. Съгласно подписания контракт, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен транспортен съд са в размер на 30 580 851 лв. .

Директорът на Главна дирекция „ Гранична полиция “ Росица Димитрова уточни по време на церемонията, вижте във видеото:

Граничният патрулен транспортен съд, издигнат в корабостроителницата на Baltic Workboats , е предопределен както за наблюдаване на морската държавна граница на Република България, по този начин и за присъединяване в взаимни интервенции на Европейската организация за гранична и брегова защита.

В края на април 2023 година той е доставен, осъществено е образование на чиновници на Групово дело “Гранична полиция ” за употреба и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е признат и причислен в щата на Главна дирекция “Гранична полиция ” .

По време на събитието публицисти не бяха позволени от уредниците до формалните посетители. Това повдига въпросите:  

– Прави ли се това за да се ограничи свободата на словото?
– От Министерство на вътрешните работи може би не желаят да дават отговор на неуместни въпроси?

Оставаме заключенията на вас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР