Дясна шерифска група, която оспорва федералния закон, печели признание в цялата страна

...
ГРАНД РАПИДС, Мичиган (AP) — На фона на шума на
Коментари Харесай

ГРАНД РАПИДС, Мичиган (AP) — На фона на шума на конгресния център Дар Лийф се настани в стола на клуба, за да обясни свещената мисия на американските шерифи, неговите ярки сини очи и топлата усмивка опровергават интензивността на каузата.

„Предполага се, че шерифът защитава обществеността от злото“, главният служител на реда за окръг Бари, Мичиган, каза по време на почивката на конференцията на Националната асоциация на шерифите 2023 през юни. „Когато правителството ви е зло или не отговаря на правилата, шерифът е там, за да ги защитава от това.“

Лийф е в консултативния съвет на Асоциацията на конституционните шерифи и служители на мира, основана през 2011 г. от бившия шериф на Аризона Ричард Мак. Групата, известна като CSPOA, учи, че избраните шерифи трябва да „защитят своите граждани от прекомерното влияние на излязло извън контрол федерално правителство“, като отказват да прилагат всеки закон, който смятат за противоконституционен или „несправедлив“.

„Най-безопасният начин да постигнете това е да накарате местните правоприлагащи органи да разберат, че нямат задължение да прилагат такива закони“, каза Мак в интервю. „Те изобщо не са закони. Ако това са несправедливи закони, те са закони на тиранията.“

___

Този проект е създаден от Центъра за разследваща журналистика Хауърд в сътрудничество с Центъра за разследващи репортажи в Аризона . Центърът „Хауърд“, базиран в Училището по журналистика и масова комуникация „Уолтър Кронкайт“ на Държавния университет на Аризона, е инициатива на фонда „Скрипс Хауърд“ в чест на покойния изпълнителен директор и пионер в новинарската индустрия Рой У. Хауърд. AZCIR е непартийна редакция с нестопанска цел, която се фокусира върху разследващата журналистика, базирана на данни. За повече вижте https://azcir.org/cspoa/. Свържете се с нас на [email protected].

___

Групата на шерифите се противопостави на законите за контрол върху оръжията, мандатите за носене на маски срещу COVID-19 и ограниченията за общественото здраве, както и предполагаемите изборни измами . Той също така тихо разпространи идеологията си в цялата страна, опитвайки се да стане по-масов отчасти чрез осигуряване на одобрение от държавата за финансирано от данъкоплатците обучение за правоприлагане, установи Хауърд Център за разследваща журналистика.

През последните пет години , групата е била домакин на обучения, митинги, речи и срещи в най-малко 30 щата за служители на правоприлагащите органи, политически фигури, частни организации и членове на обществеността, според седеммесечното проучване на Howard Center, проведено в сътрудничество с Arizona Center за разследващи репортажи.

Групата е провела официални обучения по своята „конституционна“ учебна програма за служители на правоприлагащите органи в поне 13 от тези щати. В шест щата обучението беше одобрено за кредити за продължаващо обучение на офицери. Групата също има поддръжници, които участват в три държавни съвета, отговарящи за стандартите за обучение на правоприлагащите органи.

Правни експерти предупреждават, че подобно обучение - особено когато е одобрено за държавен кредит - може да подкопае демократичните процеси, залегнали в САЩ. Конституция и е част от това, което Мери МакКорд, бивш федерален прокурор и изпълнителен директор на Института за конституционно застъпничество и защита в университета в Джорджтаун, нарече „по-широка бунтовническа идеология“, която обхвана нацията след президентските избори през 2020 г.

„Те нямат правомощия, не и според техните щатски конституции или закони за прилагане, да решават кое е конституционно и кое не. Това е, което съдилищата имат правомощията да правят, а не шерифите,” каза Маккорд.

„Има друг вид зло, което дебне там,” добави Маккорд, „защото CSPOA сега е по същество част от по-широко движение в Съединените щати. Щатите да смятат, че е добре да използват политическо насилие, ако не сме съгласни с някаква правителствена политика.“

Поне един щат, Тексас, отмени кредитирането за обучение на шерифите, след като определи съдържанието на курса – което каза включваше препратка към „това е война“ – беше повече политическа, отколкото образователна. Но други щати, като Тенеси, са одобрили обучението, отчасти защото то е било организирано от местна правоприлагаща агенция.

За разлика от друго продължаващо обучение на правоприлагащите органи, като например обучение за огнестрелни оръжия, учебната програма на шерифите е до голяма степен полемика относно предполагаемите конституционни основи на абсолютните правомощия на шерифите както да тълкуват, така и да отказват да прилагат определени закони. Една брошура, рекламираща семинарите на групата, гласи: „Шерифът на окръга е този, който може да каже на федералните: „Отвъд тези граници няма да преминавате.“ , най-малко 69 шерифа в цялата страна или са идентифицирани като членове на групата, или публично я подкрепят, въпреки че поне един по-късно се отрече от организацията. Проучване на шерифи от 2021 г. от академични изследователи, работещи с нестопанската организация Marshall Project, установи, че повече от 200 от приблизително 500 шерифи, които са отговорили, са съгласни с идеологията на групата.

В допълнение, репортерите установиха, че най-малко дузина U.S. окръзите, повлияни от групата на шерифите, обмислиха резолюции за „конституционни окръзи“ през последните две години. Резолюциите варират от просто препотвърждаване на подкрепата за конституционните права на жителите на окръга до овластяване на местните власти, включително шерифите, да отказват да прилагат държавни и федерални закони, които те тълкуват като противоконституционни. Длъжностни лица в два окръга в Невада – Ландър и Елко – станаха официални CSPOA конституционни окръзи, стъпка, която включва доживотна такса от $2500, плащана директно на групата на шерифите.

В цялата страна има около 3000 шерифи, чиито заплати са финансирани от данъкоплатците. Те служат като главни служители на правоприлагащите органи в своите окръзи и са единствените избрани служители на мира в страната. Те назначават заместник-шерифи и тъмничари и обслужват съдилищата в своите юрисдикции. Особено в селските райони шерифите имат огромно влияние върху това, което се случва в техния окръг.

Ейми Кутер, изследователски директор в Центъра за тероризъм, екстремизъм и контратероризъм към Института Мидълбъри, каза, че много шерифи се присъединяват към групата от „дезинформирани но добронамерена перспектива.“ Но, добави тя, това също така позволява на някои шерифи „потенциално да участват в екстремизъм, като не прилагат законни, законни, легитимни заповеди.“

Някои щати се противопоставиха на усилията за обучение на групата и не всички шерифи се присъединиха към идеологията на групата. Мнозина от конференцията на Националната асоциация на шерифите се дистанцираха от конституционните шерифи или твърдяха, че не знаят за какво става въпрос.

„Когато преди 17 години положих клетва като шериф, аз се заклех да спазвам Конституцията, не я прекрачвайте,” каза Трой Уелман, шериф на окръг Муди, Южна Дакота, и вицепрезидент на Националната асоциация на шерифите. шерифи.” В окръг Кликитат, Вашингтон, жителите твърдяха, че шериф Боб Сонгър, член на борда на групата на шерифите, участва в насаждане на страх и сплашване. Той беше обект на официална жалба през 2022 г., която щатската агенция за стандарти в правоприлагането в крайна сметка отхвърли поради липса на юрисдикция.

Публичният образ на групата на шерифите, която се ръководи от бели мъже, изпъква на видно място американското знаме и преживяванията на иконите за граждански права на чернокожите, които се противопоставиха на несправедливите закони. Но подробностите за нейните операции се пазят отблизо, а финансите й са защитени от обществен контрол. За кратко беше регистрирана като организация с нестопанска цел в Аризона, но вътрешните записи показват, че сега е частна компания.

Групата не публикува своя списък с членове, които плащат вноски, нито публикува информация за това къде и как провежда обучения. Симпатиите на лидерите на групата към десните, бели националистически екстремистки каузи обаче са добре документирани.

Мак беше ранен член на борда на Oath Keepers, групата, замесена в нападението на 6 януари на Капитолия на САЩ. Въпреки че каза, че се е разделил с групата преди няколко години, когато тя се е превърнала в милиция, Мак все още говори на митинги, свързани с Oath Keeper.

Лийф е разследван, но не е обвинен във връзка с разследването на главния прокурор на Мичиган в предполагаемото незаконно изземване и нарушаване на машините за преброяване на гласове през 2020 г. Той също така се появи на митинг против избори с двама мъже, които по-късно бяха обвинени в заговора за отвличането на демократичния губернатор на Мичиган Гретхен Уитмър.

Майкъл Перутка , друг член на борда на шерифите и бивш кандидат за главен прокурор на Мериленд, някога е бил свързан с Лигата на Юга, която подкрепя „свободна и независима Южна република“. На събитие за обучение на шерифи през 2019 г. той каза: „Има Бог създател. Нашите права идват от него. Целта на гражданското правителство е да гарантира и защитава правата, дадени от Бога.“

Джон Луис, научен сътрудник в Програмата за екстремизъм на университета „Джордж Вашингтон“, описа групата на шерифите като „коварна“ и каза, че е станала „основни знаменосци за навлизане в по-насилствени форми на екстремизъм.“

„Само защото не е толкова открито в подривната си дейност на демократичната система, просто защото е по-тихо за това как го прави и как се нарича защото това не прави идеите по-малко опасни,” каза Люис.

___

Брендън Дер от Центъра за разследващи репортажи в Аризона и Джими Клутие, Хевън ЛаМарц и Анабела Медина от Центърът за разследваща журналистика Хауърд допринесе за тази история.

_____________

Този проект е създаден от Центъра за разследваща журналистика Хауърд в сътрудничество с Центъра за разследваща журналистика в Аризона. Центърът „Хауърд“, базиран в Училището по журналистика и масова комуникация „Уолтър Кронкайт“ към Държавния университет на Аризона, е инициатива на фонда „Скрипс Хауърд“ в чест на покойния изпълнителен директор и пионер в новинарската индустрия Рой У. Хауърд. AZCIR е непартийна редакция с нестопанска цел, която се фокусира върху разследващата журналистика, базирана на данни. За повече вижте https://azcir.org/cspoa/. Свържете се с нас на [email protected].

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР