Гранд хотел Приморецул. Ал. Батенберг N20 коментара за Гранд хотел

...
Гранд хотел Приморецул. Ал. Батенберг N20 коментара за Гранд хотел
Коментари Харесай

Показват първото фототипно издание на най-ценната средновековна книга на кирилица за Деня на будителите

Гранд хотел Приморецул. " Ал. Батенберг " N2

0 коментара за Гранд хотел Приморец Томът е благосъстоятелност на Регионалната библиотека и ще бъде експозиран в Гранд Хотел и СПА Приморец на 1 ноември

В Деня на будителите бургазлии и гостите на града ще имат опция безусловно да разпрострат страниците на историята. Специално за светлия празник на 1 ноември, Регионална библиотека Бургас експозира в 5-звездния Гранд Хотел и СПА Приморец най-скорошната си скъпа облага - цялостно фототипно изданиена най-ценната средновековна книга на кирилица - Четириевангелието на цар Иван Александър.

Документът е част от Международния указател на ЮНЕСКО " Паметта на света ". Познат е и като " Лондонското евангелие “ и е основан през 1356 година Той е измежду най-значимите монументи, свидетелстващи за българските словесност и изобразително изкуство от интервала. Съдържа общо 366 цветни миниатюри и съставлява неповторим дубликат на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски правилник.

Оригиналното Четириевангелие има забавна орис. След рухването на столицата Търново през 1393 година е изнесено в Молдова, където го откупва локален държател. В следствие, ръкописът е дарен на един от светогорските манастири. Оттам през 1837 година го изнася, съгласно личните му думи като подаяние, англичанинът Робърт Карзън. През 1917 година неговият списък, в това число българският том, са дарени на Британския музей. След основаването на Британската библиотека през 1973 година ръкописът става част от нейния фонд, където се намира и през днешния ден. 

Изданието, което ще бъде показано на Деня на будителите в Гранд Хотел и СПА Приморец, Бургас е извънредно по няколко аргументи. Тое първото фототипно копие на Четириевангелието на цар Иван Александър и повтаря напълно освен изящните цветни миниатюри, само че и цялостното автентично наличие.Излиза от щемпел преди броени месеци в тираж от 1000 броя.Съдържа 576 страници иоформлението на кориците му е впечатляващо и е решено в алено и златно. Изданието е в комплект с съпътстващ обособен том с изчерпателен текст, дело на проф. доктор Елисавета Мусакова и проф. доктор Хайнц Миклас, който също ще бъде показан. Ще бъде експозирана и любопитната обща кутия, която събира двете издания. Тя е от вида " Solander box “. Носи името на своя откривател - датския ботаник от XVIII век Даниел Соландер. Ученият я основава за предпазване на документи и архиви по време на работата си в Британския музей.

Експозицията, ознаменуваща Деня на будителите е следващата самодейност, в която Регионална библиотека – Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец сплотяват старания. Сътрудничеството им ориентирано към четящите посетители на Бургас към този момент е устойчива традиция. С общителното подпомагане на най-стария културен институт в морския град гостите от разнообразни страни на 5-звездния хотел имат опция да заявят обичаното си четиво, което да ги чака на нощното шкафче. Инициативата е заимствана от Япония и е без аналог у нас. 

Гранд Хотел и СПА Приморец поддържа и провежда разнообразниценни просветителски, публични и културни прояви. Сред тях са детска читалня " Малкият принц “, фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, серия събития " Приморец чете “, които водят в Бургас модерни български създатели за среща с публиката и други.

Приберете скелетите в дрешника - при тиквите, паяжините и другите украси за непознатия Хелоуин – и заповядайте на Деня на будителите - в Гранд Хотел и СПА Приморец да разгърнете фототипното издание на най-ценната средновековна книга на кирилица – Четириевангелието на цар Иван Александър. Всички са добре пристигнали. Почетете делото на книжовниците на XIV век – и всички техни събратя от разнообразни времена, които по един или различен метод са подкрепили пътя на България към по-добри и светли времена. РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар!Още вести от Новини от Бургас: Прокуратурата подреди да се затвори пречиствателната станция на Ве...17:32 / 31.10.2018 Бургазлии подариха фамилно немско пиано на Държавна опера- Бургас17:20 / 31.10.2018 Добрина Топалова е тазгодишния притежател на премията " Даскал Ботьо...16:37 / 31.10.2018 Какво съставлява Виа Понтика ще научите от музейната лекция на...12:55 / 31.10.2018 Близо 4000 гниещи коли са отстранени от улиците на Бургас за 10 година..12:21 / 31.10.2018 Вижте новия паркинг до бул. " Мария Луиза “! Ще може да се употребява...11:55 / 31.10.2018
ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [20] Новини от през вчерашния ден [42] « Ноември 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед123456789101112131415161718192021222324252627282930 Виж още: Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР