Гран При на Азербайджан може да се определи само по

...
Гран При на Азербайджан може да се определи само по
Коментари Харесай

МАКСимална граница: Хронология на едно самоизяждане

Гран При на Азербайджан може да се дефинира единствено по един метод за Ред Бул – безспорен неуспех. Катастрофата сред Макс Ферстапен и Даниел Рикиардо в 40-ата обиколка дълго време ще бъде дискутирана в светлината на броя произшествия, в който първият се замеси от началото на сезона.

Люис изплува на върха измежду катаклизмите в Баку

Фигура в Ред Бул: Пилотите би трябвало да имат повече мозък в главите!

Ако се абстрахираме от предходните три надпревари – и конфликта сред двамата в миналогодишното Гран При на Унгария , то отново си остава чувството, че случаят в Баку беше някак предначертан. В хода на надпреварата имаше задоволително на брой епизоди, които подсказаха, че съперничеството сред холандеца и австралиеца може да премине границата на разрешеното.

Ето къде бяха предупредителните знаци:

- 12-а обиколка. Още тук всичко можеше да завърши, в случай че не за двамата, то най-малко за Рикиардо. Австралиецът опита и организира сполучлива офанзива на старт-финалната права, като още преди прекъсването за първия завой беше ясно, че Макс ще получи късмет за ответни дейности. В тази връзка Рикиардо остави задоволително пространство за съотборника си, описвайки по-широка траектория. Ферстапен мина от вътрешната част и по-късно неизвестно за какво продължи придвижването си към болида на Рикиардо. Стигна се до контакт сред гумите на двете коли, който в множеството случаи бива съдбовен, но тук „ биковете” извадиха шанс.

- 27-а обиколка. Действието отново стартира на дългата старт-финална права, като този път Рикиардо нападна по-късно и влезе с преимущество в първия завой. В придвижването към идващия Фетел се мушна отвътре и се завря на броени сантиметри до колегата си. Разумът у Рикиардо надви и той отстъпи преди зоната за прекъсване, с цел да не се стигне до двойна елиминация. Тук някъде може би и в бокса на Ред Бул пропуснаха да се намесят по-драстично. Маневрите на Ферстапен още веднъж бяха очебийно по-рисковите и против различен съперник можеха да имат напълно противоположния резултат.

Дани Рикиардо напуща Ред Бул поради Ферстапен?

- 35-а обиколка. Този път Рикиардо напълно чисто изпревари Ферстапен и не му остави късмет за отговор. Холандецът се въздържа от непотребни опасности и може би това убеди хората в бокса, че не трябва да се тревожат.

- 40-а обиколка и краят. До злощастната офанзива на Рикиардо се стигна след прекосяванията в бокса. След тях Ферстапен още веднъж излезе пред съотборника си, който към този момент имаше една обиколка,в която да загрее новия си комплект гуми ултрасофт. На същата тази старт-финална права Рикиардо употребява DRS-а и съкрати оптимално дистанцията. Последва лъжливо пренасяне вдясно и опит за изпреварване отляво. Ферстапен потегли да блокира евентуално изпреварване извън, само че разчел същинските планове, направи втора промяна и се върна право пред Рикиардо, който към този момент беше натиснал оптимално газта и нямаше по какъв начин да спре.

Заради сходни дейности във Формула 1 беше въведено особено предписание – по-известно като правилото „ Ферстапен”, писано особено поради Макс – по силата на което отбраняващият се водач няма право да трансформира траекторията си в зоната на прекъсване. Именно тази дефиниция дава късмет на Ред Бул и Ферстапен да се измъкнат сухи, стига телеметричните данни от колата да потвърдят, че „ лъкатушенето” на холандеца е предхождало прекъсването му, с цел да влезе в първия завой.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР