Грамотата беше най-вече за спасителите, които помагаха в бедствието в

...
Грамотата беше най-вече за спасителите, които помагаха в бедствието в
Коментари Харесай

Демерджиев: Отношенията между България и Турция са пример за цяла Европа

Грамотата беше най-много за спасителите, които помагаха в бедствието в Турция. Ние изпратихме един от най-големите екипи, който беше извънредно добре признат. И като се стартира на равнище държавно управление, премине се през посланика и се стигне до елементарните хора - всеки един показва признателност за дейностите, които предприе България - това съобщи в студиото на " Още от деня " вътрешният министър Иван Демерджиев. Преди два дни турският президент Ердоган награди на гала в Анкара българските спасители, взели участие в акциите за търсене и избавяне на хора след опустошителните трусове в южната ни съседка през февруари.

" Колегата ми министър Сойлу ясно акцентира, че в нито един миг не сме изоставили Турция, че изпратихме един от най-големите контингенти и доста помощ. И аз в този момент отидох с помощ, а не с празни ръце, с цел да получа единствено премията ", сподели още Иван Демерджиев, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите му, един сходен метод основава добросъседски връзки, а те основават непоклатимост, която пък към този момент прави усещане в цяла Европа. Отношенията сред България и Турция са образец, които се развиха през последните месеци след тежката покруса.

По отношение на мигрантския поток, министър Демерджиев сподели, че свършеното до момента е обвързвано с изключителното положителното взаимоотношение с Турция. Освен това, югоизточната ни съседка е извънредно признателна и за решения проблем с товарния трафик.

" През предишния август имаше километрични опашки и големи загуби за турските търговци и превозвачи. В момента няма никакви опашки, всекидневно проследявам този трафик и ми се подава информация. Към днешна дата няма никакво изчакване на пунктовете, а в действителност трафикът се е нараснал с над 20% в резултат на усъвършенстването на организацията. И това Турция прави оценка извънредно високо ", сподели още Демерджиев.

Той уточни още, че след земетресението доста европейски страни са се съмнявали, че ще има сериозен поток на мигранти от Турция, само че това не се е случило. Отчита се 60% по-малко проникнали на наша територия и арестувани. България разчита доста на помощта на Европейска комисия за построяването на интегрирана съвременна система за наблюдаване на близо 110 км по цялата граница.

По думите на вътрешния министър, печелим борбата с каналджиите, колкото и все по-изобретателни да са те, само че се чакат законодателни промени за завишаване на наказванията и криминализиране на някои действия.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР