Гръмки имена от света на киното се разхождат и ще

...
Гръмки имена от света на киното се разхождат и ще
Коментари Харесай

Ето ги най-чаканите филми в Кан. Дали някой от тях ще грабне „Палмата“?


Гръмки имена от света на киното се разхождат и ще се разхождат по Лазурния бряг до 27 май. Защото върви годишният кинофестивал в Кан. Десетки филми от целия свят ще имат своите министър председатели точно тук. БиБиСи направи една небрежна подборка на най-очакваните филми тази година, до момента в който Майкъл Дъглас получаваше почетната „ Златна палма “ за изцяло творчество.
Индиана Джоунс и колелото на ориста
Вероятно най-очакваното събитие на фестивала е появяването (за последно, само че да не се заричаме) на 80-годишния Харисън Форд в ролята на безстрашния археолог Индиана Джоунс.

Във кино лентата, чиято международна премиера е точно в Кан, именитият воин за 5-и път ще надене коженото яке и ще нахлупи маниашката филцова шапка. Какво ще му се случи, се пази в загадка до последно, само че едно е несъмнено – ще бъде забавно и свръхопасно. Можем единствено да подсигуряваме, че положителните ще победят неприятните.

Допълнително напрежение към кино лентата внася и присъединяване в него на британката Фийби Уолър-Бридж – създател и звезда на паметния комедиен сериал „ Боклук “, след който я поканиха в сценарния екип на последния екшън с Джеймс Бонд. Всъщност Фийби е била на 4 годинки през 1981 година, когато излиза първият филм от археологическата сага – „ Похитители на изчезналия кивот “. В новия филм Уолър-Бридж играе загадъчната кръстница на Индиана, която взема интензивно присъединяване в приключенията му.

Много се чака и триумфът на технологиите, с които Харисън Форд е по този начин подмладен в първите подиуми, че самичък признава: „ Като се видях, ме побиха тръпки! “

Под зоркото око на рецензията ще бъде и работата на режисьора Джеймс Манголд – „ Колелото на ориста “ е единственият от франчайза, сниман не от Стивън Спилбърг, който тук е единствено изпълнителен продуцент. „ Това е доста, доста прекрасен филм за Индиана Джоунс. Много се гордея с това, което Джим (Манголд, б.р.) направи “, съобщи класикът Спилбърг в изявление пред списание Variety.
Жана Дюбари
Докато съдилищата в Съединени американски щати и Англия се занимаваха с тежките драми сред Джони Деп и някогашната му брачна половинка Амбър Хърд, кариерата на чаровния Джони беше под сериозна опасност. Обвинен в домашно принуждение, никой режисьор не го канеше във филмите си. През 2022 година съдът в Щатите обаче го оправда, даже освен това – осъди Амбър Хърд за клюка. И… всичко си пристигна на мястото.

Тази година уредниците взеха решение да открият фестивала точно с кино лентата „ Жана Дюбари “, в който Джони Деп играе френския крал Луи XV – първата му основна роля от 3 години насам. В лентата „ карибският корсар “ приказва на френски, а сюжетът е по историята на последната публична държанка на краля, която се издига от общественото дъно до най-влиятелна жена във Франция, за смут на доста придворни.

Ролята й се играе от Майвен – известна френска актриса, която отхвърля да произнася семейството си и се показва единствено с дребното си име. Тя е също сценарист и режисьор на този френски филм, което е рисково, само че да забележим.
Градът на метеоритите
Социалните мрежи гъмжат от пародийни мемове за филми на Уес Андерсън и неговия неповторим образен жанр. Култовият самостоятелен режисьор обаче не им обръща внимание, а нанася последните линии по своя „ Град на метеоритите “.

В него Скарлет Йохансон играе кинозвезда от 50-те години на предишния век, инцидентно закъсала в малко американско градче в пустинята, където всяка година се организира заседание на младите астрономи. Този път обаче, с нейно присъединяване, се случват странни събития, способни да трансформират света.

Феновете на Андерсън още веднъж ще видят фирмената симетричност в фрагментите му, ярки цветове и свръхстилизирани интериори, напомнящи за кукленски къщи. Актьорският състав също е обилен – Тилда Суинтън, Джейсън Шварцман, Том Ханкс, Марго Роби и Стив Карел. А филмът е нещо приблизително сред научна фантастика и сантиментална комедия, в случай че се съди по филмовия откъс.
Старият дъб
Британският режисьор Кен Лоуч има впечатляващи триумфи в Кан. Той два пъти печели „ Златната палма “ – през 2006 година и 2016 година Ще успее ли ветеранът на обществения натурализъм да вземе трета статуетка на 86 години?

В новия план на Кен Лоуч „ Старият дъб “ е последният работещ пъб в бивше миньорско градче в Северна Англия, където в този момент са се настанили сирийски бежанци. Ясно е, че става дума за битката на „ дребните хора “ със комплицирания буржоазен свят.

По думите на самия режисьор томного желал да зеснеме оптимистичен филм, който по едно и също време с това да демонстрира напрегнатата обстановка с бежанците.

Собственика на пъба го играе локалният пенсиониран пожарникар Дейв Търнър, а сирийците също са натуршчици – същински бежанци от Сирия.

„ Изобщо не знаех какво да върша пред камерата. Направо ме беше боязън. Но Кен Лоуч и другите в близост споделяха, че ми се получава и… аз участвах някак си “, признава с британско възприятие за комизъм дилетантът Дейв Търнър в изявление по БиБиСи.
Убийците на цветната луна
Всеки нов филм на титана Мартин Скорсезе се чака от киноманите с бездънен боязън. А когато в плана вземат участие и неговите обичани Леонардо Ди Каприо и Робърт Де Ниро, значи работата е дебела.

На всичкото от горната страна Лео Ди Каприо към този момент назова кино лентата „ шедьовър “, а в обществените мрежи към този момент го гласят за „ Оскар “ през идната година.

„ Убийците на цветната луна “ е по книгата на американския публицист и публицист Дейвид Гран, в която се споделя за действителни събития, случили се през 20-те години на предишния век с индианското племе осейджей, живеещо в щата Оклахома. Жителите на селото разкрили на земята си петрол и бързо забогатели. Но по-късно били тайнствено избити всички, един след различен, а ФБР почнало начало огромно следствие.

Филмът е пъклен дълъг (3 часа и 26 минути), само че по думите на Скорсезе той е изработен за кинопоказ, а не за телевизия. „ Това е филм за огромен екран, преднамерено го направихме подобен и ще разберете за какво “, сподели той.

Фестивалът в Кан продължава до 27 май, когато ще бъдат връчени влиятелните европейски награди за кино.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР