Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 г.

...
Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 г.
Коментари Харесай

Дело за корупция с шофьорски книжки катастрофира в съда

Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 година е аварирала в съда. Това се вижда от електронното деловодство на закрития Специализиран углавен съд, оповестява Сега. Миналия ноември арбитър Пламен Панайотов и двама правосъдни заседатели са оправдали шестимата подсъдими по случая. Все още няма оповестени претекстове за присъдата, която не е дефинитивна и прокуратурата може да я нападна пред апелативния съд.

На 7 юни 2017 година в автомобилната администрация се организира акция на ГДБОП, при която бяха арестувани повече от 10 души. Тогава беше обявено, че акцията е по отношение на следствие на корупционни схеми, приемане на подкупи и продажба на шофьорски книжки. Пари били желани от тези, които не можели да вземат шофьорските курсове. Плащало се, с цел да бъдат одобрявани като същински погрешни данни от изпита по кормуване, изясни представителят на основния прокурор по това време Румяна Арнаудова.
В последна сметка на съд са пратени шестима - Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов.

Всички те в този момент са оправдани. Според обвиняването от неустановена дата през януари 2016 година до 7 юни 2017 година в София като основен контрольор в автомобилната администрация Георгиев управлявал проведена незаконна група, в която останалите петима инспектори взели участие. Другото обвиняване, по което Георгиев е оневинен, е че на 7 юни 2017 година приел рушвет от 50 лева, с цел да не установи нередности при обзор на записите от камерите от осъществен шофьорски изпит.

По време на акцията сегашният основен прокурор Иван Гешев оглавяваше спецпрокуратурата. " Между 50 и 100 лева е била цената за сполучливо прекосяване на практическия изпит от шофьорския курс ", заяви тогава той. " Пари се дават на инструктора и на изпитващия. По думите на единия от арестуваните парите са били взимани " морално ". " Ние пари от тези, които могат да карат не вземаме ", цитира част от разпита прокурор Арнаудова.
Иван Гешев разгласи закононарушенията за " опасност за националната сигурност ", тъй като огромна част от злополуките се дължали точно на неумение да се кара.

При обиските на задържаните са открити над 115 хиляди лева " Буквално отвред изскачат пари ", съобщи още Гешев тогава. При едно от претърсванията са конфискувани към 15 хиляди лева, скрити в книги. Според Гешев задържаният чиновник обяснил, че въобще е не запомнил за съществуването на парите и даже благодарил на служителите на реда, че му го напомнили.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР