Гръм, пукот на пушки, автентични униформи и носии, както и

...
Гръм, пукот на пушки, автентични униформи и носии, както и
Коментари Харесай

Отбелязаха с възстановка 143 г. от избухването на Априлското въстание

Гръм, гърмеж на пушки, достоверни униформи и носии, както и оръжия от това време. В Градската градина на София се организира възстановка на един от най-славните моменти в българската история , а точно - експлоадирането на Априлското въстание преди 143 години на 20 април 1876 година (1 май по нов стил).

Изстрелът с черешовото топче в Клисура от Боримечката беше една от живите картини, оповестява БГНЕС.

" Нашата цел е да го създадем в столицата, защото не всички столичани могат да отидат фактически на местата, където са се провели тези събития. Искаме да покажем, всеки българин когато гледа, това вдъхновение, което е било, което ние пресъздаваме, да се усеща горделив, че е българин ", сподели доцент Георги Маринов, който е ръководител на народен съюз " Единение ".

Около 35 души участваха във възстановката. " Правим го за повторно на същото място и считаме, че децата изключително, ние за тях го вършим, могат да научат нещо, което не го написа в техните учебници ", уточни доцент Маринов.

Първата жива картина пресъздаде общото заседание в Оборище. Втората картина - експлоадирането на въстанието в Копривщица, пукването на първата пушка, писането и изпращането на кървавото писмо. Имаше полагането на въстаническа клетва. А четвъртата беше изстрелът с черешовото топче в Клисура от Боримечката.

Събитието се провежда от Национален съюз " Единение " с поддръжката на Столична община.

Априлското въстание избухва предварително на 20 април остарял жанр (1 май нов стил) 1876 година Въстанието е проведено от Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Въстанието избухва предварително поради изменничество, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо , написано от Тодор Каблешков. А по проект е трябвало да стартира на 1 май 1876 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР