Грам-отрицателната бактерия Pseudomonas aeruginosa е истински злодей сред микробите. Способна

...
Грам-отрицателната бактерия Pseudomonas aeruginosa е истински злодей сред микробите. Способна
Коментари Харесай

„Убийствената“ тайна на един от най-смъртоносните патогени в света най-накрая е разкрита

Грам-отрицателната бактерия Pseudomonas aeruginosa е същински изверг измежду микробите. Способна да се промъкне през защитните ни механизми и да проникне в най-стерилните ни пространства, бактерия-убиец заслужава мястото си в листата на Световната здравна организация с предпочитани патогени.

Повечето от нас се сблъскват с Pseudomonas aeruginosa в ежедневната си среда и остават изцяло невредими. При подобаващи условия обаче тя с лекост се възползва от най-малките пропуски в защитните ни механизми и се трансформира в избухлива зараза.

Как тъкмо подобен всемогъщ микроорганизъм се е трансформирал в опортюнистична опасност е нещо като тайнственост, което подтиква интернационален екип от откриватели да изследва малко по-внимателно еволюционната история на типа.

Под управлението на учени от Университета в Кеймбридж групата създава генетично родословие на 596 близкородствени варианта въз основа на 9829 бактериални проби, взети от разнообразни човешки, скотски и екологични източници по целия свят, някои от които датират от 1900 година.

Сред тях те откриват, че единствено 21 от вариантите са виновни за голямото болшинство от инфекциите. Именно бързата еволюция на тези варианти през последните два века ни е дала толкоз рисков заразен сътрудник.

Повече от половин милион души умират всяка година като директен резултат от зараза с Pseudomonas aeruginosa aeruginosa, която е изключително сложна за лекуване, с помощта на качествата ѝ за битка с антибиотиците.

Адаптивността на P. aeruginosa, която може да оцелее както в реактивно гориво, по този начин и в съвсем чиста вода наподобява не познава граници. Този необикновен набор от умения я трансформира в необикновен проблем в здравните заведения, където даже и най-хигиеничните практики не са задоволителни, с цел да запазят инфекциите на разстояние.

Особено податливи са пациенти с хронични белодробни болести като муковисцидоза (МВ) и бронхиектазии.

Всъщност откривателите откриват, че няколко от инфекциозните варианти на бактерията даже са развили мощен афинитет към хората с МВ. При по-внимателно разглеждане се откри, че тези варианти са създали целенасочени способи за потребление на влошеното здраве на пациентите с МВ, като оказват помощ на микробите да избегнат унищожаването от страна на имунната система на своите гостоприемници.

След като са намерили ново безвредно място за оцеляване в самите имунни кафези, натоварени с премахването им, характерните за МВ варианти P. aeruginosa са траяли да се развиват, като са разменяли между тях фактори на устойчивост.

Откритието е образец за способността на патогена да употребява способността си да оцелява, с цел да оцелее в рискови среди, като му дава пространство, в което умерено да събере инструментите, нужни му за нов постепенен скок.

„ От клинична позиция това изследване разкри значима информация за Pseudomonas. Фокусът постоянно е бил върху това какъв брой елементарно тази зараза се популяризира сред пациентите с МВ, само че ние показахме, че тя може да се популяризира с тревожна лекост и сред други пациенти. “

казва старшият създател Андрес Флото, респираторен биолог и шеф на английския център за нововъведения в региона на муковисцидозата в Университета в Кеймбридж.

Знанието за това какъв брой елементарно могат да се популяризират високорезистентните форми на патогена оказва по-голям напън върху създаването на свръхефективни ограничения за скрининг и изолираност.

P. aeruginosa надали в миналото ще се трансформира в елементарен за победа зложелател, само че познаването на мощните и слабите страни на микроба е от жизненоважно значение, в случай че желаеме да го предпазим от превръщането му във все по-опасна опасност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР