Гражданското общество в България се развива силно и е във

...
Гражданското общество в България се развива силно и е във
Коментари Харесай

Д-р Ивайло Динев: Гражданското общество в страната ни е във възходящ тренд

Гражданското общество в България се развива мощно и е във прогресивен тренд. Това сподели доктор Ивайло Динев, политолог от центъра за източно европейски и интернационалните проучвания в Берлин, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “. " Смисълът на гражданското присъединяване в ръководството е голям – демокрацията се нуждае от интензивно гражданско присъединяване и надзор преди и след избори “, сподели още Динев.

Българското гражданско съзнание се заражда в края на 80-те години, с първите самостоятелни сдружения. " Пикът на този стадий са първите всеобщи мобилизации за демократизиране на страната. Оттам насетне навлизаме в прехода, който доста хора още считат, че не е приключил. Това чувство се дължи на обстоятелството, че у нас демократизирането стартира от върха надолу, след вътрешния прелом в Българска комунистическа партия “, разясни ученият.

" И до през днешния ден визията на доста откриватели е, че гражданското общество у нас е малко по-неактивно, в случай че се съпостави с това в Германска демократична република и Чехословакия – аз обаче считам, че интензивността на хората е забележителна през целия преход и това насища 90-те години със стачки, митинги, развива се синдикалната просвета. От 1997 до 2013 и 2020 г виждаме, че обществото ни има потребност от смяна и подхваща стъпки към нея “, разясни доктор Ивайло Динев.

" България е неповторим случай даже за Източна Европа – имаме 4 интервала, в които гражданското ни общество слага страната съвсем пред революционна обстановка. Моята теза е, че у нас гражданското общество е извънредно мощно. У нас броят на митингите и на участниците в тях дават съображение за това изказване. Политическите ни елити постоянно се сменят, само че нашето

гражданско общество продължава да се развива възходящо през цялото това време “, безапелационен е откривателят.

" В България протестните талази постоянно смъкват държавни управления и отварят вратите за основаването на нови политически сили – това се случва доста по-рядко в обичайно одобрените демокрации, в сравнение с при нас. Често има квартални митинги за възстановяване на инфраструктурата, които са сполучливи. Синдикалните ни придвижвания са мощни през годините “, регистрира резултатите от проучването си политологът.

" Най-важното за развиването на гражданското общество е самодейността на хората, която не е наложително да бъде официализирана под формата на регистрация на гражданско съдружие “, открои Динев. Демокрацията изпод – нагоре – това е формулата, която съгласно откривателя води до най-хубави резултати при развиването на гражданското съзнание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР