Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се

...
Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се
Коментари Харесай

Протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе в София

Гражданско протестно шествие в отбрана на дивите плажове ще се организира довечера в София.

„ Каним всеки, на който му пука за бъдещето и е против вандалското и безредно застрояване на Черноморското крайбрежие, да се включи “, молят уредниците от неофициалната организация „ Граждани за природа “. Шествия в отбрана на природата и против климатичните промени през днешния ден ще има в над 80 страни, сподели пред БНР Лорета Тодорова от организацията.

„ Погазват се естествените закони, които всички би трябвало да следваме и да пазим нашето благосъстояние, а не да го разрушавам “, изрече мнение тя в предаването „ Преди всички “. Тя сподели, че са внесли искане към Кадастъра – дюните да бъдат вписани като такива, тъй като сега това не е по този начин. Тодорова уточни настояванията, които ще бъдат импортирани в Народно събрание като подписка:

„ Пълна възбрана за градеж върху предпазени зони. Да отпаднат всички устройствени проекти и разрешителни за градеж, които опонират на нормите за запазване на природата и биоразнообразието. Третата точка е за извършване на отговорности, които са заложени към закони, само че не се съблюдават, като да вземем за пример указател за всички устройствени проекти и строителни разрешителни с подробна информация “.

Под настояванията към този момент са се подписали към 1000 души, като задачата на уредниците е те да доближат 10 хиляди. Подписите ще се събират до 20 май, след което ще бъдат импортирани в Народното събрание.

Днешното протестно шествие ще тръгне от Народното събрание и ще приключи на Орлов мост. „ Планираме да поседим там 2-3 мин., с цел да не възпрепятстваме хората, които желаят да се приберат. След това ще се изтеглим от платното за придвижване “, означи Лорета Тодорова.

„ В България страната унищожава страната. Това е един от най-големите парадокси, на които ставаме очевидци през последните години “ – по този начин ръководителят на Сдружението „ Да запазим Корал “ Атанас Русев разяснява последните случаи на безочливо посягане върху природата със строителството в местността Алепу, изсичането на гората край Арапя и заравняването на пясъчните дюни на Къмпинг „ Смокиня “. Според него казусът е, че не се съблюдават законите.

„ Не може частна компания да укрепва свлачище, а пясъчни дюни да са частна благосъстоятелност “, сподели още Русев. Според формалните данни 4500 дка е общата територия на пясъчните дюни по Черноморското крайбрежие, а 3272 дка попадат в частни парцели.

„ Не сме уредници на днешния митинг, само че скоро ще предприемем дейности за прекъсване на строителството по Южното Черноморие “,  уточни Русев и добави:

„ Подготвяме голям митинг. И освен митинг, а и дейности, които напълно скоро ще станат очевидни “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР