Гражданско неподчинение и сблъсъци с полицията белязаха днешния пореден протест

...
Гражданско неподчинение и сблъсъци с полицията белязаха днешния пореден протест
Коментари Харесай

Чернево на бунт срещу изграждането на депо за отпадъци

Гражданско непокорство и конфликти с полицията белязаха днешния следващ митинг на жителите на варненското село Чернево. Те се събраха пред постройката на " Солвей Соди " в Девня, с цел да изразят недоволството си от построяването на хранилище за боклуци покрай селото. То ще обслужва Топлоцентралата " Девен ", която е благосъстоятелност на завода. Хората са обезпокоени, че депото ще замърси почвата и водата.

Чернево, Суворово

До конфликтите се стигна, откакто представители на протестиращите и кметът на Девня бяха поканени за диалог от шефа на завода. В последния миг обаче, той отхвърли да ги одобри.
Валентин Георгиев - гражданин на с. Чернево: " Явно би трябвало да обявим гражданско непокорство и това е първата демонстрация! Ще продължим да протестираме всеки ден до анулация на капиталовите планове. "
Жител на селото пострада до момента в който удряше по стъклото на външата врата на завода.

- гражданин на село Чернево: " Проведохме референдум, който беше наложителен и състоятелен, сега това е нарушаване на закона в България! "

След като хората обявиха, че ще нахлуят с щурм в постройката, шефът въпреки всичко се съгласи на среща с двама представители. Медиите не бяха позволени. Ние обаче проследихме срещата през обществените мрежи.

-жител на Чернево - " Не желаеме в селото си индустриални боклуци!

-директорът: Не сте вие, който ще споделя какво ще има!

-жител на Чернево: Ние сме никой, по този начин ли?
Валентин Георгиев - гражданин на с. Чернево:- Искал самостоятелни специалисти да докажели, че това нещо било изцяло безвредно. Ние цялото село от кое място да вземем 100 хиляди лв. да платим на специалисти?!
Новото хранилище би трябвало да поеме отпадъците на Топлоелектрическа централа - Девен. Това се постанова, поради привършване на потенциала на хвостохранилището в село Падина. През август в селото се организира референдум, в който хората изрично обявиха, че не желаят хранилище за боклуци край селото. Законността на допитването обаче беше обжалвано в съда от варненския регионален шеф. Делото е планувано за 26-ти октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР